Определение №60759/10.11.2021 по дело №2520/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60759

  Гр.София, 10.11.2021г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на девети ноември през две хиляди двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  при участието на секретаря., като разгледа докладваното от съдията Русева г.д.N.2520 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Средно училище „Доктор Петър Берон“, Червен бряг, обл.Плевен, срещу решение №.260073/ 19.03.21 по г.д.№.869/20 на ОС Плевен - с което е потвърдено решение №.260007/25.09.12 по г.д.№.256/20 на РС Плевен за уважаване на предявените срещу касатора искове с правно основание чл.344 ал.1 т.1-т.3 КТ.

  Ответната страна Д. Г. У. оспорва жалбата; претендира разноски.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК, от процесуално легитимирано за това лице, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение и е процесуално допустима.

  За да се произнесе относно наличието на предпоставките по чл.280 ал.1 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, ВКС съобрази следното:

  С обжалваното решение въззивният съд е намерил, в това число препращайки към мотивите на първоинстанционното решение на основание чл.272 ГПК, че страните са били обвързани от трудово правоотношение, което е било незаконосъобразно прекратено на основание чл.328 ал.1 т.6 КТ. С ищцата е бил сключен трудов договор на 1.10.08 на длъжност „счетоводител“ - с изискуемо за същата образование „висше“счетоводно-икономическо степен магистър, а впоследствие е заела длъжността „главен счетоводител“ - в трудовата й книжка, която е официален удостоверителен документ, е отразено, че е била „счетоводител“ за периода 1.10.08-31.07.11, а „главен счетоводител“- от 1.08.11; в допълнително споразумение от 9.03.12 длъжността й е отразена отново като „главен счетоводител“-макар в досието й да няма длъжностна характеристика на „главен счетоводител“. По делото не е установено на какви изисквания е отговаряла по предходна длъжностна характеристика, за да се извърши преценка дали е налице промяна или не в изискванията на работодателя. Във връзка с възраженията на ответника е посочено, че въвеждането на специалността „счетоводство и контрол“ възниква по силата на закона-ПМС№.8/22.03.83 за номенклатурата на професионалните направления и на специалностите на висшето образование, вкл. и по тези, по които се води обучение в трите икономически ВУЗ - а за страната и не се предвижда въвеждането на тази специалност да става и с издаването на друг акт от компетентен за това орган; след влизането в сила на новата номенклатура по групи професионални направления и специалности съгласно Приложение №.2 /ДВ бр.30/83г./ обучението за новоприетите студенти се осъществява по специалността „Счетоводство и контрол“. Ищцата е завършила ВФСИ „Д.И. Ценов“ Свищов /сега СА „Д.А.Ценов“/ със специалност „Счетоводна отчетност“ /постъпила август 1983 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари