Определение №60739/01.11.2021 по дело №1929/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60739

  гр. София, 01.11.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и осми октомври, две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  Председател: EМИЛ ТОМОВ

  Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Николаева гр. дело № 1929 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ищеца Н. И. К. срещу решение № 42 от 25.02.2021г. по гр.дело № 54/2021г. на Сливенски окръжен съд, с което е потвърдено решение № 260336 от 17.12.2020г. по гр.дело № 1814/2020г. на Сливенски районен съд, с което са отхвърлени като неоснователни предявените от касатора срещу „Водоснабдяване и канализация Сливен” ООД обективно кумулативно съединени искове с правни основания чл. 344, ал. 1, т. 1- т. 3 КТ за признаване за незаконно и за отмяна на извършеното със заповед № 14/24.04.2020г. на Управителя на ответното дружество уволнение на ищеца на основание чл. 328, ал. 1, т. 4 КТ - спиране на работата за повече от 15 работни дни; за възстановяване на служителя на заеманата преди уволнението длъжност „водопроводчик, ремонт водомери” във “Водомерно звено” и за осъждане на ответника да заплати на ищеца сумата 5 760 лв. - обезщетение за оставане без работа за срок от 6 месеца за периода: 25.04.2020г. - 25.10.2020г..

  Касаторът поддържа, че атакуваното въззивно решение е неправилно поради нарушения на материалния и процесуалния закони и поради необоснованост. Твърди, че макар правилно съдът да е тълкувал разпоредбата на чл. 328, ал. 1, т. 4 КТ кога е налице спиране на работата за повече от 15 дни - при пълно преустановяване на дейността в предприятието или съответното звено, в конкретния случай това основание за прекратяване на трудовото правоотношение не се е осъществило, защото от събраните по делото гласни доказателства и изготвената експертиза, които въззивният съд е отказал да обсъди и анализира, се установява, че фактически работата на „Водомерно звено” не е спирала, а е била поета от други двама служители – Б. и С. /свидетели по делото/, които работодателят е преназначил на работното място на ищеца, за да пломбират водомери и да извършват монтаж и демонтаж на стари и нови водомери, но без извършване на ремонти. Поддържа, че при уволнението работодателят е извършил злоупотреба с право и пряка дискриминация по възраст и физическо увреждане (инвалидност) спрямо уволнения работник, като въззивният съд неправилно е приел, че това е останало недоказано от ищеца. Моли обжалваният съдебен акт да бъде отменен и вместо него да бъде постановено ново решение, с което предявените искове да бъдат уважени, както и да ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари