Определение №60733/11.11.2021 по дело №2263/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60733

  гр. София, 11.11.2021 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осми ноември две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2.Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 2263 по описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на О. В. М. против решение № 261078/09.11.2020 г., постановено по гр.д.№ 16752/2019 г. от ІV „а“ състав на СГС.

  Ответникът оспорва касационната жалба, с писмен отговор.

  Касационната жалба е подадена в срок и е процесуално допустима.

  С обжалваното решение, състав на СГС е приел, че предявеният иск с правно основание чл.45 ЗЗД е основателен и е потвърдил постановеното в този смисъл решение на СРС, до размера на присъденото обезщетение.

  Съдът е приел, че при условията на чл.172 ГПК следва да се съобрази заинтересоваността на двама свидетели от благоприятния за ответницата изход на делото. Този извод на съда е направен, тъй като тримата са били в групата, настояваща старите тръби да се продадат и средствата да останат за етажните собственици, вместо да се извозят от извършилия ремонта, както иска ищцата и както е предвидено в чл.3, раздел V от договорите за СМР, сключени на 24.08.2015г. и 01.09.2015г. Именно по повод тръбите, между тази група и ищцата възниква конфликтът пред жилищния вход. Въпреки това, съдът е обсъдил показанията на свидетелите, като е приел, че показанията им отчасти не само не кореспондират помежду си, но и се разминават, не се подкрепят с каквито и да било преки доказателствени средства и до голяма степен се разколебават или опровергават с други такива. Прието е по отношение на тези свидетелски показания, че заявеното от двамата свидетели, че ищцата не е имала никакви наранявания, категорично се оборва от обсъдените вече съвпадащи писмени и гласни доказателства за проведени на следващия ден прегледи и оказана медицинска помощ за рана на ухото. Обсъдени са показанията на същите свидетели в насока на твърдението им, че ответницата била с разкървавена брадичка, издута уста, зачервена гуша, сцепено ухо и изподраскана, като е прието, че то бива до голяма степен поставено под съмнение, тъй като в заявление от 07.09.2015г. до 08 РПУ-МВР, оплакванията на ответницата единствено се изчерпват с твърдението, че на 02.09.2020г. двете с ищцата влизат във физически сблъсък, без споменаване персонално да претърпява травматични увреждания. Същевременно е прието, че дадените по същата преписка писмени обяснения от 10.09.2020г. на ищцата съвпадат с показанията на съпруга й по настоящото производство, включително в частта за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари