Определение №60732/26.10.2021 по дело №1837/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60732

  София 26.10.2021г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на двадесет и осми септември през две хиляди двадесет и първа година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРИО ПЪРВАНОВ ЧЛЕНОВЕ:ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Папазова гр.д.№ 1837 по описа за 2021г. на ІІІ г.о. и за да се произнесе взе пред вид следното :

  Производството е с правно основание чл.288 от ГПК.

  Образувано е въз основа на подадената касационна жалба от А. Й. Г. от [населено място], чрез процесуалния представител адвокат Д. против въззивно решение № 260144 от 24.11.2020г. по в.гр.д. № 210 по описа за 2020г. на Плевенски окръжен съд, с което е потвърдено решение № 2433 от 8.12.2019г. по гр.д.№ 2125/2016г. на РС Плевен като е отхвърлен като неоснователен предявения от нея против Ц. Б. Ц., П. Б. Ц., Х. С. Б. и В. В. Б., като наследници на В. Б. Ц. иск с правно основание чл.19 ал.3 ЗЗД за обявяване за окончателен на сключения предварителен договор за прехвърляне на недвижим имот, представляващ апартамент с площ от 97 кв.м., находящ се в [населено място], [улица], ет.4, сключен на 20.11.2015г.срещу престирани вече на прехвърлителя грижи и издръжка от страна на приобретателката, признато е за установено по отношение на А. Й. Г., на основание чл.108 ЗС, че ответникът В. В. Б. е собственик на 1/5ид.ч.от същия имот и е осъдена същата да му предаде владението върху посочената част, като са присъдени разноски.

  Жалбата е подадена в срока по чл.283 от ГПК и е срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. За да се произнесе по допустимостта й, Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение прецени следните данни по делото:

  В представеното изложение, касаторът се позовава на основанието за допустимост по чл.280 ал.1 т.1 и т.3 ГПК по следните поставени три въпроса: 1. Длъжен ли е въззивния съд, при разглеждане на спора, да извърши своя преценка на всички обстоятелства по делото, на релевантните и допустими доказателства и следва ли да обсъди доводите и възраженията на въззивника и да обоснове изводите си по тях? 2. Може ли съдът да обоснове решението си само избрани от него доказателства, без да обсъжда останалите и без да изложи съображения защо ги отхвърля?, По двата въпроса се позовава на обстойна практика, която конкретно цитира, 3. Какъв е обхватът на понятието „трети лица“, по смисъла на чл.181, ал.1 ГПК и свежда ли се той до неучаствали в съставянето на частния документ лица, чийто права са възникнали преди датата на документа? Счита, че е налице противоречие на въззивния акт с решения по гр.д.№ 176/2009г. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари