Определение №60719/02.11.2021 по дело №2056/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60719

  гр.София, 02.11.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България,

  четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

  двадесет и пети октомври две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Ерик Василев

  като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ 2056/ 2021 г.

  за да постанови определението, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Н. Х. Б. с искане за допускане на касационно обжалване на въззивно решение на Благоевградски окръжен съд № 55 от 22.02.2021 г. по гр.д.№ 1328/ 2020 г., с което е потвърдено решение на Благоевградски районен съд по гр.д.№ 2103/ 2019 г. и по този начин е отхвърлен предявеният от жалбоподателката против П. Ж. М. иск, квалифициран по чл.26 ал.2 изр.1 пр.4 ЗЗД за обявяване на нищожността поради липса на основание на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, сключен с нотариален акт № 37, т.І, рег.№ 917, дело № 33/ 2019 г. на нотариус рег.№ ***, с който Х. Д. Б. прехвърля на П. Ж. М. недвижими имотисамостоятелен обект в сграда с идентификатор **** с предназначение жилище, апартамент с площ 122,71 кв.м. заедно със съответните идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото, както и 99,50/ 1951 ид.ч. от поземлен имот с идентификатор ****, до размер 1/6 ид.ч. и е разпределена отговорността за разноските по делото.

  В изложението на жалбоподателката по чл.284 ал.3 т.1 ГПК са формулирани правни въпроси, които при условията на Тълкувателно решение № 1/ 19.02.2010 г. по тълк.д.№ 1/ 2009 г., ОСГТК, ВКС, следва да бъдат уточнени в следния смисъл: при сключен договор за прехвърляне на недвижим имот срещу поето задължение за издръжка и гледане само за в бъдеще, лишава ли договора от основание онкологично заболяване на прехвърлителя, за което приобретателят знае и при което прогнозната преживяемост повече от една година след диагностицирането е по – скоро изключение, а прехвърлителят е починал два месеца и половина след сключване на договора; при същите предпоставки еквивалентни ли са престациите на двете страни по договора, ако прехвърлителят е отказал лечение, не е преустановил провокиращи заболяването навици и не си е запазил право на ползване върху прехвърлената вещ; предполага ли се като „опитно правило”, че при същата хипотеза дъщерята на съпругата на прехвърлителя, която е поддържала чести и близки контакти с двамата, е знаела за предстоящата неминуема смърт от заболяването. Счита, че в обжалваното решение тези въпроси са разрешени в противоречие с практиката на ВКС.

  Ответната страна П. Ж. М. поддържа, че няма основание за допускане на касационното обжалване. Според нея въпросите ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари