Определение №60714/29.10.2021 по дело №2352/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За задължението на въззивния съд, при определяне на размера на обезщетение за неимуществени вреди от незаконно обвинение, да обсъди всички конкретно установени обстоятелства по делото и доводите на страните, включително изложените в отговора срещу исковата молба и да изгради правните си изводи по същество на спора след преценка на всички относими и допустими доказателства по делото.

Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети октомври две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Василка Илиева

ЧЛЕНОВЕ:
Борис Илиев, Ерик Василев

като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ 2352/ 2021 г. за да постанови определението, взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

История на спора

Образувано е по жалби на Г. Д. Н. и на Прокуратура на Република България (ПРБ) срещу въззивно решение на Пловдивски апелативен съд № 260037 от 17.03.2021 г. по гр.д.№ 15/ 2021 г., с което, след като частично е отменено и частично е потвърдено решение на Хасковски окръжен съд по гр.д.№ 417/ 2020 г., като краен резултат ПРБ е осъдена да заплати на Г. Н. 35 000 лв – обезщетение за неимуществени вреди, причинени от незаконно обвинение за извършване на престъпление по чл.195 НК, ал.2 вр. ал.1 т.3, т.4 пр.1 НК, за което е оправдан с присъда № 29/ 09.05.2019 г. по НОХД № 583/ 2018 г. на Свиленградски районен съд, ведно със законната лихва върху тази сума от 07.10.2019 г. до окончателното й изплащане, като искът е отхвърлен за разликата до пълния предявен размер от 100 000 лв и е разпределена отговорността за разноските по делото.

Мотиви

Ищецът Г. Н. обжалва въззивното решение в частта, отхвърляща предявения иск за обезщетяване на неимуществени вреди за разликата над 35 000 лв до 100 000 лв. В изложението си по чл.284 ал.3 т.1 повдига правните въпроси „Личността на дееца от значение ли е за размера на дължимото обезщетение в резултат на незаконно обвинение?“; „От значение ли е за размера на обезщетението стандарта на живот в страната, съпоставен с факта, че България е част от Европейския съюз. Кое от двете неща е с приоритет – справедливото обезщетяване на накърнените чест и достойнство на отделния човек или възможността на държавата да плати справедливо обезщетение за неимуществените вреди, причинено от упражняването на правнорегламентирана дейност на нейните органи?“; и „От значение ли е за развитието на правото преразглеждането на досегашната практика на ВКС относно справедливия размер на обезщетенията за незаконно обвинение, съпоставени с личността на дееца и конкретните обществено икономически условия в страната?“. Според жалбоподателя тези въпроси са разрешени от въззивния съд в противоречие с практиката на Върховния касационен ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари