Определение №60713/29.10.2021 по дело №1895/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60713

  гр.София, 29.10.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България,

  четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

  осемнадесети октомври две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Ерик Василев

  като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ 1895/ 2021 г.

  за да постанови определението, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ с искане за допускане на касационно обжалване на въззивно решение на Великотърновски апелативен съд № 25 от 22.02.2021 г. по гр.д.№ 333/ 2020 г., с което е потвърдено решение на Ловешки окръжен съд по гр.д.№ 661/ 2019 г. и по този начин КПКОНПИ е осъдена да заплати на М. Ю. Д. 5 000 лв – обезщетение за неимуществени вреди, търпени от незаконни действия, бездействия и актове на ответника във връзка с приложение на ЗОПДИППД /отм./ – внасяне на искане за отнемане на имущество и налагане на обезпечения - търпени в периода от 05.05.2010 г. до 07.06.2016 г., със законната лихва върху тази сума от 07.06.2016 г. до окончателното й изплащане и разноски по делото, като за разликата до пълния предявен размер от 50 000 лв претенцията е отхвърлена.

  Касационна жалба срещу въззивното решение е подал само ответника, поради което в отхвърлящата иска част това решение, по чиято валидност няма съмнения, е влязло в сила.

  Касаторът КПКОНПИ обжалва решението в осъдителната му част и като основание за допускането му до касационен контрол повдига правните въпроси „По какъв начин и според какви обективни критерии съдът следва да определи размера на полагащото се обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от пострадалото лице по чл.2а от ЗОДОВ и как се прилага обществения критерий за справедливост по смисъла на чл.52 от ЗЗД?“; „Следва ли да бъде доказана категорично причинната връзка между действията на Комисията и нейните органи и причинените вреди или тя може само да се презюмира?“; „Обвързано ли е понятието справедливост с преценката на конкретни, обективно съществуващи обстоятелства, които трябва да се вземат предвид от съда при определяне размера на обезщетението?“; и „От значение ли е за определяне на размера на обезщетение за претърпени неимуществени вреди качеството на лицето, срещу което е водено производство по ЗОПДИППД /отм./, т.е. дали същото е било ответник в производството в качеството на „проверявано лице“ или като „свързано лице“ (по смисъла на &1 т.9 от ДР на Закона)?“. Счита, че по отношение на тези въпроси са налице допълнителните основания по т.1 и т.3 на ал.1 на чл.280 ГПК.

  Ответната по касация страна М. Д. оспорва касационната жалба. Според нея поставените от касатора въпроси са ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари