Определение №60705/21.12.2021 по дело №393/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  7

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60705

  гр. София, 21.12.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на двадесет и девети ноември през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

  ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

  Мадлена Желева

  при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 393 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационни жалби на В. В. У., с. Лесидрен, Д. М. У., с. Лесидрен, и И. И. Ц., гр. София, срещу решение № 185/28.10.2020г., постановено по в.т.д.№ 178/2020г. от Великотърновски апелативен съд, в частта, с която е потвърдено решение № 4/14.01.2020г. по т.д.№ 81/2019г. на Ловешки окръжен съд за отхвърляне на исковете на В. В. У. и Д. М. У. против ЗАД „Армеец“, гр. София за заплащане на основание чл.226 КЗ /отм./ на обезщетение за неимуществени вреди от по 60000 лв. за претърпените болки и страдания от смъртта на внучка им В. И., починала на 28.05.2018г. при ПТП, както и в частта за отхвърляне на иска на И. И. Ц. за заплащане на основание чл.226 КЗ /отм./ на обезщетение за неимуществени вреди за разликата над 40000 лв. до предявения размер от 80000 лв. за претърпените болки и страдания от смъртта на сестра му В. И.. Въззивното решение е обжалвано и от ЗАД „Армеец“ в частта за осъждането му да заплати на И. И. Ц. на основание чл.226 КЗ /отм./ обезщетение за неимуществени вреди в размер на 40000 лв.

  Всеки от касаторите оспорва жалбата на насрещната страна.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  Касационните жалби са редовни – подадени са от надлежни страни, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговарят по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че с влязла в сила присъда водачът на лек автомобил, чиято гражданска отговорност е застрахована при ответника по исковете, е признат за виновен, че при управление на МПС в нарушение на правилата за движение по пътищата е причинил смъртта на В. И. Ц.. Въззивният съд е изложил съображения, че връзката между пострадалата Ц. и нейния брат – ищеца И. Ц. е била трайна и дълбоко емоционална, а отражението на смъртта на сестрата върху увредения надхвърляло по интензитет и времетраене обичайните негативни преживявания при родствена връзка от този вид. По отношение на исковете на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари