Определение №60705/29.10.2021 по дело №2369/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60705

  гр.София,

  29.10.2021г.

  Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и шести октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател:ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д. № 2369 описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК

  Обжалвано е решение № 2159 от 10.09.2021 г. по в.гр.д. №6189/2017 г. на АС - София, с което е уважен частично иск по чл. 45 ЗЗД.

  Жалбоподателят Г. И. Г., чрез процесуалния си представител поддържа, че с въззивното решение е дадено разрешение на правен въпрос в противоречие с практиката на ВКС и които са от значение за точното приложение на закона и развитие на правото. Моли да се допусне касационно обжалване.

  Ответникът- Г. Г. Х. в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК не е представил писмен отговор на депозираната касационна жалба.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г. о., като направи преценка за наличие на предпоставките на чл. 280 ГПК, приема за установено следното:

  Касационно обжалване на решението на въззивния съд не следва да се допусне.

  Въззивният сък, като е потвърдилпървоинстанционното решение, е осъдил Г. Г. да заплати на Г. Х. сумата в размер на 3000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди от клевета - направени неверни изявления на 08.03.2011 г. в предаване на телевизия „ТВ7“, с твърдения, че ищецът е допуснал лекарска грешка при поставяне на диагноза на пациент по заявения иск по чл. 45 ЗЗД, като е отхвърлил предявуния иск за разликата до пълния предявен размер от 100 000 лв.

  Установено е, че в предаване изпъчено по „ТВ 7“ на 08.03.2021 г. ответникът в производството е разгласил неверни квалификации касаещи дейността на ищеца в качеството му на лекар в „Спешна помощ“, като е заявил, че ишецът е допуснал лекарска грешка при изпълнение на служебните му задължения, в следствие на която е настъпила смърт на пациент, при което интервюто е завършило с изявление, че лекарят Г. Г. е освободен от работа. Прието е, че с тези твърдения ответникът е накърнил доброто име и професионалната репутация на ищеца.

  Съдът приема за доказан факта, че ищецът при извършен преглед на пациента К. И. на 07.03.2011г. е спазил установения медицински стандарт, макар че поставената диагноза вирусна инфекция впоследствие се е оказала неправилна. Предвид решението на Етичната комисия към Б лекарски съюз за липса на лекарска грешка и предвид показанията на свидетеля д-р Й., извършил последващ преглед на същия пациент, съдът е приел, че ответникът- жалбоподател в настоящето производство, не е доказал твърдяното от него обстоятелство, че при прегледа ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари