Определение №60701/17.12.2021 по дело №477/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60701

  гр. София, 17.12.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на двадесет и девети ноември през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

  ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

  Мадлена Желева

  при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 477 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на С. Н. М., [населено място], срещу решение № 12409/30.11.2020г., постановено по в.гр.д.№ 1720/2020г. от Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 193/31.12.2019г. по т.д.№ 57/2019г. на Софийски окръжен съд в частта за отхвърляне на иска на касатора против „Застрахователна компания Лев Инс“ АД, [населено място], за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди за разликата над 10000 лв. до предявения размер от 26000 лв., причинени при ПТП на 02.05.2018г.

  Касаторът поддържа, че решението е неправилно, а допускането на касационното обжалване основава на наличието на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 ГПК.

  Ответникът оспорва жалбата. Претендира разноски.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  Касационната жалба е редовна – подадена е от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че при ПТП, причинено от застрахован водач по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите при ответника, на 02.05.2018г. на ищеца по иска по чл.432 КЗ – настоящ касатор са причинени телесни увреждания. При определяне на размера на обезщетението решаващият състав е съобразил броя, вида и тежестта на уврежданията и техния медикобиологичен характер, вида и продължителността на проведеното лечение и свързаните с това ограничения - пострадалият е настанен в болнично заведение, поставена му е ортенза на долен крайник и се е лекувал в домашни условия с прием на медикаменти; продължителността на лечебния и възстановителен период – за около 25 дни са отшумели охлузванията, кръвонасяданията и порезните рани, а за около 7 месеца увреждането на нервус фибуларис на лява подбедрица, както и че за около месец пострадалият е бил затруднен в елементарното си битово обслужване и е имал необходимост от чужда помощ, но също така е отчетено и пълното възстановяване от уврежданията и благоприятната прогноза за в бъдеще. Изложени са съображения, че процесното ПТП не е причинило негативни последствия върху психиката ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари