Определение №60699/16.12.2021 по дело №2498/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60699

  гр. София, 16.12.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на четвърти октомври през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

  ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

  Мадлена Желева

  при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 2498 по описа за 2020г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Застрахователна компания „Уника“ АД, гр. София, срещу решение № 71/19.08.2020г., постановено по в.гр.д.№ 198/2020г. от Бургаски апелативен съд, в частта, с която е потвърдено решение № 45/08.11.2019г. по т.д.№ 49/2019г. на Сливенски окръжен съд и частта, с която е отменено същото решение и искът на П. Й. П., гр. Сливен, по чл.226 КЗ /отм./ е уважен общо за сумата от 50000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на неговия брат Г. Й. П., починал вследствие на ПТП на 11.10.2013г., заедно със законната лихва от 09.10.2015г. до окончателното изплащане на сумата.

  Касаторът поддържа, че решението е неправилно, а допускането на касационното обжалване основава на наличието на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК.

  Ответникът оспорва жалбата. Претендира разноски.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  Касационната жалба е редовна – подадена е от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че при пътно-транспортно произшествие на 11.10.2013г. е починал братът на ищеца – настоящ ответник по касационната жалба, като вина за настъпване на деликта има застрахован при касатора водач на лек автомобил - Х. Х., който е признат за виновен в извършване на престъпление по чл.343а, ал.1, б.“в“ вр. чл.342, ал.1 НК с влязла в сила присъда. При определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди решаващият състав се е позовал на разрешенията, дадени в ТР № 1/2016г. на ОСНГТК на ВКС. Изложил е съображения, че предвид съществувалите тежки житейски обстоятелства отношенията между двамата братя могат да се определят като изключителни, надхвърлящи обичайните, и характеризиращи се с по-силна, по-дълбока и по-здрава връзка, както и че вредите се отличавали с изключителна интензивност на претърпените душени болки и страдания. Братята отраснали заедно, а когато увреденият бил диагностициран с онкологично заболяване и бил без доходи, пострадалият поел изцяло разходите за лечението и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари