Определение №60698/27.10.2021 по дело №1241/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

При настъпило родителско отчуждение спрямо родителя, комуто не е предоставено упражняването на родителските права, длъжен ли е съдът да определи мерки за преодоляването му, както и да съобрази режима на лични отношения с тази цел, е също включен в предмета на спора?

Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

Върховният касационен съд, гражданска колегия, четвърто отделение, в закрито заседание на двадесет и първи октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН ЦОНЕВ, МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа докладваното от съдия А. Бонева гр. дело № 1241 по описа за 2021 г. взе предвид следното

История на спора

Производството по делото е по реда на чл. 295 ГПК и е образувано по касационна жалба, подадена от И. Д. И., чрез адвокат М. П., срещу въззивно решение № 353/29.12.2020 г., постановено от Сливенски окръжен съд по въззивно гр.д. № 635/2020 г.

Касаторът излага доводи за неправилност.

Насрещната страна К. С. П., чрез адвокат М. Г., отговаря в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване на въззивното решение. В евентуалност развива съображения за неоснователност на касационната жалба.

Съставът на Върховния касационен съд намира, че касационната жалба е допустима.

Подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, и отговаря на изискванията по чл. 284 ГПК, ал. 1 и 2.

Приложено е и изложение по чл. 280, ал. 1 ГПК, с което са изпълнени и условията на чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК.

Мотиви

По заявените основания за допускане на касационното обжалване, съставът на Върховния касационен съд, четвърто гражданско отделение, намира следното:

Първостепенният Новозагорски районен съд, е определил, на осн. чл. 59, ал. 2 СК местоживеенето на двете малолетни деца И. И. И. и К. И. И. при майката К. С. П., на която е предоставил и упражняването на родителските права спрямо тях. Определил е режим на лични отношения на бащата с децата, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца с преспиване от 09.00 ч. в съботния ден до 17.00 ч. в неделния ден, както и да взима децата за зимната ваканция, Коледните и новогодишни празници през всяка нечетна година; за пролетната ваканция и Великденските празници през всяка четна година, както и за един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката, като децата се вземат и връщат от бащата на майката по местоживеенето на децата в [населено място]. Осъдил е бащата да плаща месечна издръжка в размер на 200 лв. за детето И. и 160 лева за детето К., считано от влизане в сила ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение по чл. 290 ГПК
  Решение № 158 от 28.06.2016 г. по гр. д. № 3316 / 2015 г.
  За значението на задължителното изслушване на двамата родители.
 • Решение
  Решение № 163 от 27.06.2018 г. по гр. д. № 1332/2017 г.
  Относно критериите, които съдът следва да съобрази, изпълнявайки служебното си задължение да защити интереса на детето, решавайки спора кому да предостави упражняването на родителските права, когато и двамата родители претендират това. За задължението на съда да изслуша и двамата родители при решаването на спора кому да предостави упражняването на родителските…
 • Пленум на ВС
  Постановление № 1/74 от 12.11.1974 г.
  По въпросите за упражняването на родителските права при развод, за мерките по това упражняване и за личните отношения между родители и деца.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари