Определение №60697/27.10.2021 по дело №1670/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  14

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60697

  гр. София, 27.10.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и първи октомври през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № 1670 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ответницата по делото Л. В. К. срещу решение № 260147/14.12.2020 г., постановено по възз. гр. дело № 421/2020 г. на Русенския окръжен съд (РОС). С обжалваното въззивно решение е отменено отхвърлителното първоинстанционно решение № 263/20.02.2020 г. по гр. дело № 6086/2019 г. на Русенския районен съд (РРС) и уважен предявеният от И. И. К. срещу жалбоподателката иск по чл. 59, ал. 9 от СК, като са изменени постановените с решение № 275/22.06.2018 г. по възз. гр. дело № 287/2018 г. на РОС, мерки относно упражняването на родителските права спрямо децата на страните Й. И. К., [дата на раждане] , и И. И. К., [дата на раждане] , а именно: упражняването на родителските права по отношение на двете деца е предоставено на бащата (ищеца) И. К. и при него е определено тяхното местоживеене, определен е режим на лични отношения на двете деца с майката (жалбоподателката) и последната е осъдена да им заплаща месечна издръжка.

  Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирано за това лице срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. В жалбата се излагат оплаквания и доводи за неправилност на обжалваното решение, поради съществено нарушение на съдопроизводствените правила, нарушение на материалния закон и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 3 от ГПК.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 от ГПК на жалбоподателката Л. К., като общи основания по чл. 280, ал. 1 от ГПК за допускане на касационното обжалване, са формулирани следните правни въпроси: 1) относно обсъждането на доказателствата и приетото от съда досежно родителския капацитет на двамата родители, отношенията им към децата, условията на живот, обучение и развитие на същите при всеки един от тях; 2) заключението на вещото лице по изготвената и приета в първоинстанционното производство съдебно-психологична експертиза, изследвала родителския капацитет на всеки от родителите, и социалният доклад, приет от районния съд, имат ли по-ниска доказателствена сила от социалния доклад, назначен и приет от въззивния съд, и представляват ли доказателствено средство по дела за определяне режим на лични отношения между родители и деца, и допустимо ли е само социалният доклад, назначен от въззивната инстанция, да свидетелства за отразените в него факти и да стои ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари