Определение №60696/15.12.2021 по дело №60/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60696

  [населено място], 15.12.2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на първо търговско отделение в закрито заседание на шести октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ МАРКОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ПЕТРОВА

  ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Добрева т. д. № 60 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг : Живот и Здраве“ АД срещу отменителната част на решение № 187/01.07.2020 г. по в. т. д. № 76/2020 г. на Апелативен съд П., с която касаторът е осъден да заплати на В. С. Р. обезщетение в размер на още 34 000 лв., или общо в размер на 90 000 лв., за претърпени неимуществени вреди, причинени вследствие реализирано на 20.03.2018 г. ПТП, ведно със законната лихва върху присъденото обезщетение, считано от 31.08.2018 г.

  В подадената от „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг : Живот и Здраве“ АД жалба се сочат касационните основания по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. В изложението на основания за достъп до касационно обжалване се обосновава приложното поле на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК и чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК. Формулират се въпроси, които според касатора са обусловили изводите на въззивната инстанция и са включени в предмета на делото. Въпросите са следните :

  1. „Следва ли и с оглед обществения интерес и общата генерална превенция да се отчита съпричиняване на вредите от страна на пострадалия при определяне на справедливия размер на обезщетението от въззивната инстанция, когато такова възражение изрично е направено в отговора на исковата молба от страна на ответника, събрани са доказателства във връзка с това съпричиняване пред първа инстанция, в резултат на което е безспорно доказано, че пострадалото лице Р. е имал техническата възможност да предотврати ПТП? От събрания доказателствен материал безспорно се доказва, че техническата причина за настъпване на ПТП са и субективните действия на пострадалия Р., който не е възприел опасността от приближаващия се към него трактор и е предприел действия по закрепване на теглича и товарача без да се е убедил, че тракторът е в покой и може да извърши закрепването безопасно.“

  2. „Следва ли при определяне справедливия размер на обезщетението за неимуществени вреди болки и страдания в резултат на причинени от ПТП телесни увреждания съдът да отчита като критерий за справедливост и конкретните икономически параметри на загубената работоспособност на пострадалия като размера на неговите доходи, финансовия ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари