Определение №60695/26.10.2021 по дело №1987/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60695

  гр.София, 26.10.2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на осемнадесети октомври, две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  Председател: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  Членове: БОРИС ИЛИЕВ

  ЕРИК ВАСИЛЕВ

  като изслуша докладваното от съдия Ерик Василев гр.д.№ 1987 по описа за 2021 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл.288 ГПК.

  Образувано по касационна жалба на Р. Р. Г. чрез адвокат Т. П. от АК-София срещу решение № 17/09.02.2021 г. по в.гр.д.№ 253/2020 г. на Апелативен съд Велико Търново, с което частично се потвърждава решение № 399/25.06.2020 г. по гр.д.№ 906/2019 г. на Окръжен съд Плевен и се отхвърля предявения иск на Р. Р. Г. срещу Община Червен бряг, за сумата 26 000 лева, представляваща обезщетение на неимуществени вреди от неизпълнение на установени със закон задължения на общината да поддържа общинската улица в добро техническо състояние.

  В касационната жалба се твърди, че въззивното решението е неправилно поради нарушение на материалния закон и необосновано, а изложение към нея се поддържа, че е налице основание по чл.280 ГПК за допускане на касационно обжалване по въпроса „за законосъобразното и надлежно упражняване на правата на страните в гражданския процес“ и очевидна неправилност на решението по чл.280, ал.2 от ГПК „поради грубо нарушение правилата на формалната логика и приложимия закон“.

  От Община Червен бряг чрез адвокат С. П. от АК-П. е подаден писмен отговор, в който оспорва доводите в касационната жалба, като счита, че не са налице основанията за допускане на касационно обжалване и претендира сторените разноски.

  За да постанови решението, въззивният съд е приел, че не са налице предпоставките за ангажиране отговорността на Община Червен бряг, тъй като не е доказана причинната връзка между състоянието на пътя /резултат от бездействие на общинската администрация/ и настъпилите за пострадалия вреди. Съобразявайки заключението на техническата експертиза по делото, съдът е възприел изводите на първата инстанция, че не се доказва да е настъпил инцидент /падане от велосипед/ и са причинени вреди на ищеца /фрактура на лявата ръка/ единствено поради неравности на пътя в гр.Койнаре. Според мотивите на съда, посочената от ищеца неравност на пътя е видима и „при проявено обичайно внимание“ от него е можело да бъде заобиколена от пострадалия, поради което претенцията му за обезщетение е неоснователна.

  При тези мотиви на съда не е налице поддържаното основание за „очевидна неправилност“ на въззивното решение по смисъла на чл.280, ал.2, пр.3 ГПК, тъй като липсват нарушения на основните начала в гражданския исков процес, възприети и утвърдени в съдебната практика на Върховния касационен съд, във връзка с отговорността за вреди при непозволено увреждане по чл.49 ЗЗД. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари