Определение №60691/25.10.2021 по дело №2025/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  1

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60691

  гр.София, 25.10.2021г.

  в и м е т о н а н а р о д а

  Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на деветнадесети октомври две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  Председател: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  изслуша докладвано от съдията В.Райчева гр.дело №2025/ 2021г. по описа на ВКС.

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Обжалвано е решение от 10.03.2021г. по гр.д.№1014/2021г- на ОС Стара Загора, с което са уважени частично искове с правно основание чл.49 и 86 ЗЗД.

  Жалбоподателят – Община Стара Загора, чрез процесуалния си представител поддържа, че с обжалваното решение в частта му, с която са уважени исковете съдът се е произнесъл по правни въпроси в противоречие с практиката на ВКС и които са от значение за точното приложение на закона и развитие на правото. Моли да се допусне касационно обжалване.

  Ответникът – В. С. Д., чрез процесуалния си представител поддържа, че не следва да се допуска касационно обжалване.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., като направи преценка за наличие предпоставките на чл. 280 ГПК, приема за установено следното:

  Касационно обжалване на решението на въззивния съд не следва да се допусне.

  Въззивният съд, като е потвърдил първоинстанционното решение, е осъдил Община - гр. Стара Загора да заплати на ищеца В. Д. сумата от 11 000 лв. парично обезщетение за неимуществени вреди, резултат на травматично увреждане, получено на 24.01.2020г. при падане на ищцата на пътно платно при слизане от тротоар в [населено място], ведно със законна лихва върху нея, считано от 24.01.2020г. до окончателното плащане както й сумата от 2321 лв., представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди, ведно със законна лихва върху сумата от 2172 лв., считано от 28.01.2020г. до окончателното плащане, и законна лихва върху сумите, считано от 31.01.2020г. до окончателното плащане, както и сумата 2332, 76 лв., представляваща разноски по делото за адвокатско възнаграждение, възнаграждение за вещи лица и държавна такса. Сумите представляват парични обезщетения за нанесени имуществени и неимуществени вреди в резултат на травматично увреждане, получено на 24.01.2020г. при падане на ищцата на пътно платно при слизане от тротоар в [населено място]

  Установено е по делото, че на 24.01.2020г. ищцата е пострадала при стъпване в дупка на бордюра на тротоара, и именно поради падането е получила фрактура на раменната кост на дясната ръка, като безспорно е налице причинно- следствена връзка между отговорността на лицата, които отговарят от името на Общината за поддържането на тротоарите, и претърпяната травма от пострадалата. При слизане от тротоара се спънала в неравност, причинена от счупване и разместване на бордюра, като била образувана вдлъбнатина /дупка/ с овална ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари