Определение №60690/14.12.2021 по дело №483/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60690

  София, 14.12.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, І т.о. в закрито заседание на осемнадесети ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: Дария Проданова

  Членове: Костадинка Недкова

  Анжелина Христова

  като изслуша докладваното от съдията Проданова т.д. № 483 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 вр. чл.295 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба на П. И. И., Й. Г. Ч., Д. Г. Г. и „Екоинтеграл”ЕООД срещу Решение № 260048 от 02.12.2020 год. по гр.д.№ 339/2020 год. на Пловдивски апелативен съд.

  С това решение съставът на ПАС, произнасяйки се по реда на чл.294 ГПК по въззивната жалба на И., Ч., Г. и „Екоинтеграл”ЕООД срещу тази част от Решение № 1065 от 23.07.2018 год. по гр.д.№ 3125/2013 год. на Пловдивски окръжен съд с която са били отхвърлени предявените от тях искове с правно основание чл.95 ал.1 т.1, т.2, т.3 и т.6 ЗАПСП (изм.), като я е счел за неоснователна, е потвърдил първоинстанционния акт.

  Касационната жалба се основава на чл.281 т.3 ГПК – неправилност на въззивния акт поради необоснованост, нарушение на материалния и процесуалния закони. Конкретните доводи са за незаконосъобразност в частта относно материалноправната легитимация на „Екоинтеграл”ЕООД; неправилно прилагане на чл.42 ЗАПСП – квалификация на договора като такъв по чл.42 ЗАПСП или се касае да облигационно съглашение под режима на общия закон; неправилна квалификация на нарушенията по чл.15 ал.1 т.2 и т.4 ЗАПСП; процесуално нарушение, изразяващо се в липса на мотиви по прилагането на чл.42 ал.2 ЗАПСП – позволява ли се на поръчващия и последващите приобретатели да копират авторско произведение и да го представят за свое; нелогичност на съжденията за правомерност на използването на техническия проект. Има искане за присъждане на разноски.

  В изложението по чл.284 ал.1 т.3 ГПК се сочат основанията по чл.280 ал.1 т.3 и ал.2 ГПК.

  Чрез представен по реда и в срока на чл.287 ал.1 ГПК писмен отговор, ответникът по касация М. А., чрез процесуалния си представител изразява становище за липса на предпоставки за допускане на касационно обжалване. Съдържа се и становище по касационната жалба, която А. счита за недопустима и евентуално – неоснователна. В отговора се съдържа искане за присъждане на разноски.

  Ответникът по касация Община „Родопи” [населено място], чрез представен но делото писмен отговор на процесуалния си представител сочи, че липсват предпоставки за допускане на касационно обжалване. Изложил е и доводи за неоснователност на касационната жалба. Претендира разноски за настоящата инстанция.

  Отговор по чл. 287 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари