Определение №60690/25.10.2021 по дело №2115/2021

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За задължението на съда да обсъди всички факти и възражения на страните от значение при определяне размера на обезщетение за претърпени неумуществени вреди от незаконно наказателно преследване.

Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на деветнадесети октомври две хиляди и двадесет и първа година в състав:

Председател:
ВЕСКА РАЙЧЕВА

Членове:
ГЕНИКА МИХАЙЛОВА, ЛЮБКА АНДОНОВА

като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д.N 2115 описа на ВКС за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

История на спора

Обжалвано е решение от 08.04.2021г. по гр.д.№27/2021г. на ОС Търговище с което е уважен частично иск по чл.2, ал.1, т.3 ЗОДОВ, за сумата от 6 000 лева - обезщетение за претърпени неимуществени вреди от незаконно обвинение в престъпление, като за разликата до 10 000 лева заявения иск е отхвърлен.

Жалбоподателят – Прокуратурата на РБ чрез процесуалния си представител поддържа, че с решението в частта му, с която е уважен предявения иск е даден отговор на правни въпроси от значение за спора в противоречие с практиката на ВКС и които са от значение за точното приложение на закона и развитие на правото. Моли да се допусне касационно обжалване.

Ответникът П. Ц. П.- чрез процесуалния си представител поддържа, че не следва да се допусне касационно обжалване.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., приема за установено следното:

Въззивният съд, като е потвърдил първоинстанционното решение, е осъдил Прокуратурата на Република България да заплати на П. Ц. П. сумата от 6000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, на осн. чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от това, че срещу ищеца е на основание чл. 212, ал.2 НПК досъдебно производство № 329/2019 г. по описа на РП – Търговище, за това че на 17.05.2019 г. в [населено място] ищеца е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – метадон установено с техническо средство., ведно със законната лихва, считано от 12.12.2019 год. до окончателното изплащане на сумата, като е отхвърлил иска за обезщетение за неимуществени вреди, в останалата му част и до пълния му размер от 10000 лв., както и иска за обезщетение за забава върху главницата за периода 17.05.2019год.-12.12.2019 год., като неоснователни. Със същото решение е отхвърлил и предявения иск против Прокуратурата на Република България за сумата 3575,16 лв., за претърпени имуществени вреди, на осн. чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ, ведно със законната лихва върху главницата, считано от 17.05.2019г., до окончателното й изплащане, като неоснователен. В отхвърлителната част решението е влязло в сила като необжалвано.

Установено е от материалите по досъдебно производство ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари