Определение №60689/14.12.2021 по дело №760/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60689

  София, 14.12.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание на двадесет и четвърти ноември през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  Председател: Емил Марков

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова т.д. № 760 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на ищеца П. Н. А. чрез пълномощника си адв.Р. М. срещу решение № 11988 от 14.09.2020г. по в.гр.д.№ 4153/2019г. на САС, ГО, 10 състав, с което е потвърдено решението по гр.д.№ 7312/2017г. на СГС, 15 състав в частта за отхвърляне на иска с правно основание чл.226,ал.1 КЗ-отм. за разликата над 400 000лв. до пълния размер на претендираната от ищеца сума от 600 000лв. като обезщетение за причинените му телесни увреждания от пътно произшествие, настъпило на 08.12.2015г.

  С касационната жалба се иска отмяна на решението като неправилно на основанията по чл.281,т.3 ГПК. Твърдението е, че присъденото обезщетение е занижено и при постановяване на съдебния акт не са отчетени редица обстоятелства, имащи значение за определяне на справедлив паричен еквивалент. Поддържа се, че отсъстват мотиви за фактите, въз основа на които е счетено, че сумата от 400 000лв. репарира действително претърпените болки и необратими страдания. Акцентира се на непълнота и необоснованост на въззивния акт. Искането е за отмяна на решението и уважаване на иска в предявения размер със законните последици.

  В изложението по чл.284,ал.3,т.1 ГПК се иска допускане на обжалването по въпросите: При постановяване на решението си въззивният съд не следва ли да обсъди всички получени от пострадалия телесни наранявания, проведено лечение и трайни последици за здравето; не следва ли да анализира всички събрани доказателства поотделно и в цялост, или е достатъчно само да ги изброи и да посочи, че ги кредитира; не следва ли да обоснове решението си с фактите и събраните доказателства в първоинстанционното производство; следва ли да се съобрази при определяне на обезщетението и възрастта на пострадалия от птп, на когото е причинена трайна инвалидизация и пълна зависимост от чужда помощ в най-обещаващата млада възраст за бъдещ сполучлив живот и за бъдеща подкрепа от семейството. Касаторът цитира допълнителните предпоставки по чл.280,ал.1, т.1-3 ГПК, но излага съображения за несъответствие на обжалвания акт с практика на ВКС по чл.290 ГПК както и се позовава на несъответствие на размера на определеното обезщетение с присъдено с решения на САС по сходни случаи

  Ответникът ЗАД”Армеец”АД оспорва наличието на предпоставките ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари