Определение №60688/14.12.2021 по дело №750/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60688

  София, 14.12.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание на двадесет и четвърти ноември през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  Председател: Емил Марков

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова т.д. № 750 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на ищеца И. Щ. И. срещу решение № 309 от 20.10.2020г. на ОС Ямбол, постановено по в.гр.д.№ 353/2020г. в частта, с която е потвърдено решението по гр.д.№ 287/2019г. на РС Ямбол за отхвърляне на иска с правно основание чл.432,ал.1 КЗ за разликата над 1 500лв. до претендираната от ищеца под формата на частичен иск сума от 10 000лв. /от вземане в общ размер 26 000лв./ като обезщетение за неимуществени вреди, причинени му от пътно произшествие от 14.04.2018г.

  С касационната жалба се иска отмяна на решението като неправилно на основанията по чл.281,т.3 ГПК и като очевидно неправилно. Твърдението е, че възражението на ответното застрахователно дружество ЗД“Бул Инс“АД за съпричиняване не е доказано в условията на главно и пълно установяване, както и че е определен занижен размер на дължимото обезщетение. Искането е за отмяна на решението в обжалваната част и уважаването на иска до претендирания в настоящото производство размер от 10 000лв. със законните последици.

  В изложението по чл.284,ал.3,т.1 ГПК се иска допускане на обжалването по въпросите: 1/Следва ли при определяне на обезщетение по справедливост да се вземат предвид и конкретните икономически условия, чийто ориентир се явяват нормативно определените лимити на отговорността на застрахователя по застраховка „ГОА“; 2/При формиране на изводи относно размера на обезщетението, следва ли съдът да съобрази възрастта на увредения, собственото му положение, начина, времетраенето и степента на възстановяването му, остатъчните явления, претърпените неудобства от битов и социален характер до момента и за в бъдеще; 3/За да е налице съпричиняване, следва ли да е установен конкретен принос на пострадалия или е достатъчно да има само предположение за поставяне в риск; 4/ Може ли съдът да приеме, че има съпричиняване, когато приносът на пострадалия за настъпването на ПТП не е ясно установен и конкретно посочен; 5/Може ли съдът да приеме, че е налице съпричиняване, когато не е налице причинна връзка между поведението на ищеца и настъпилия вредоносен резултат. Касаторът се позовава на допълнителната предпоставка по чл.280,ал.1,т.1 ГПК като намира противоречие на обжалваното решение с ППВС № 4/1968г. и решения на състави на ВКС, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари