Определение №60686/14.12.2021 по дело №377/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60686

  С., 14.12.2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание тринадесети отктомври през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  Председател: Емил Марков

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова т.д. № 377 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на ответника ЗК“Лев Инс“АД срещу решение № 260012 от 23.09.2020г. по в.т.д.№ 316/2020г. на АС Пловдив, с което след отмяна на решението по т.д.№ 892/2018г. на ОС Пловдив в частта за отхвърлянето на исковете с правно основание чл.226,ал.1 КЗ-отм. за сумите от по 30 000лв.-обезщетение за търпени от ищците И. Х. З. и С. Г. З. неимуществени вреди от смъртта на техния внук Н. В. Г., исковете са уважени до тези размери /по отношение на ищеца, починал в хода на процеса - в лицето на неговите правоприемници/, ведно със законната лихва от датата на пътното произшествие 05.10.2014г. Решението на апелативния съд в частта за потвърждаване отхвърлянето на исковете за разликата до пълния предявен размер от 50 000лв. за ищцата и 70 000лв. за ищеца, е влязло в сила като необжалвано.

  В касационната жалба се поддържа искане за отмяна на решението в частта за уважаване на исковете и отхвърлянето им, със законните последици. Касаторът се позовава на основанията за отмяна по чл.281,т.3 ГПК.

  В изложението по чл.284,ал.3,т.1 ГПК се иска допускане на обжалването по въпросите:

  1/Длъжен ли е въззивният съд да приложи служебно без да е сезиран императивна правна норма - пар.96 ПЗР на ЗИД на КЗ, ДВ бр.101/2018г. Твърди се, че въззивната инстанция не е приложила цитираната разпоредба в противоречие с ТР №1/2013г. на ОСГТК на ВКС.

  2/Съдът длъжен ли е в мотивите си да отрази ясно, убедително и безпротиворечиво преценката на доказателствата, доводите и възраженията на страните и изложение на приетата за установена по спора фактическа обстановка. При осъществяване на своята решаваща дейност съдът следва ли да спазва правилата на формалната и правна логика, т.е. фактическите констатации и правните му изводи да бъдат обосновани. Въведена е допълнителната предпоставка по т.1, предл. последно на чл.280,ал.1 ГПК с позоваване на решения на състави на ВКС.

  3/ Приложима ли е нормата на пар.96,ал.1 ПЗР на ЗИД на КЗ, обн.ДВ бр.101/2018г. към застрахователни събития, попадащи в приложното поле на отменения КЗ и до влизането в сила на наредбата за утвърждаване на методиката по чл.493а,ал.2 КЗ, как се определя размерът на обезщетението ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари