Определение №60681/21.10.2021 по дело №1812/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60681

  гр. София, 21.10.2021 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2.Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 1812 по описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Енерго-про продажби“ АД против решение №260055/17.02.2021 г., постановено по гр.д.№ 783/2020 г. от състав на Окръжен съд – Русе.

  Ответниците по касационната жалба я оспорват, с писмен отговор.

  Касационната жалба е подадена в срок и е процесуално допустима.

  С обжалваното решение съдът е приел, че отрицателния установителен иск е основателен и е потвърдил постановеното в този смисъл решение на районен съд.

  Прието е, че извършената от ответника проверка, обективирана в констативния протокол , за установяване на неправилно и/или неточно измерена ел. енергия, е осъществена без да са били налице предпоставките за това, тъй като не е имало действуващи правила, по които да се извърши тази корекция, а извършеното преизчисление е извършено по отменена методика.

  В изложението на касационните основания се твърди, че съдът се е произнесъл по правен въпрос в противоречие с практиката на ВКС – касационно основание по чл.280, ал.1, т.1 ГПК.

  Сочи се правен въпрос, съществува ли възможност за електроразпределителното дружество да извършва корекции в сметките на потребителите за минал период, ако поради софтуерно въздействие върху СТИ не е отчетена част от действително потребената електрическа енергия и следва ли да се ангажира отговорността на купувача по реда на чл.183 ЗЗД в този случай.

  Въззивният съд не е дал отговор на този въпрос, но същия е бил поставен във въззивната жалба от страна на касатора въпрос, поради което съдът е бил длъжен да се произнесе по него. В тази връзка се поставя правния въпрос относно задължението на съда да се произнесе по всички направени от страната доводи и възражения, като в тази насока въззивния съд е процедирал в противоречие с постоянната и трайна практика на ВКС относно правомощията и задълженията на въззивния съд. Това противоречие с практиката на ВКС води до наличие на основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК и касационното обжалване следва да се допусне.

  На касатора следва да се укаже да внесе държавна такса в размер на 178,15 лева, по сметката на ВКС.

  Водим от горното, състав на ВКС

  ОПРЕДЕЛИ:

  ДОПУСКА касационно обжалване на решение №260055/17.02.2021 г., постановено по гр.д.№ 783/2020 г. от състав на Окръжен съд – Русе.

  УКАЗВА на „Енерго – Про Продажби” АД да внесе ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари