*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60680

  Гр.София, 07.10.2021г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на пети октомври през две хиляди двадесет и първа година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  при участието на секретаря., като разгледа докладваното от съдията Русева г.д.N.1806 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Окръжна прокуратура Варна срещу решение №.272/9.02.21 по г.д.№.2919/2020 на ОС Варна - с което, след частична отмяна на реш.№.1404/17.03.20 по г.д.№.9306/2019 на РС Варна, 41с., Прокуратурата на РБ е осъдена да плати на Б. С. Б. 8000лв. обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 25.07.18 до окончателното изплащане, със съответно присъждане на разноски,

  Ответната страна Б. С. Б. не взема становище.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК, от процесуално легитимирано за това лице, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение и е процесуално допустима.

  За да 1се произнесе относно наличието на предпоставките по чл.280 ал.1 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, ВКС съобрази следното:

  С обжалваното решение въззивният съд е приел, че са налице основанията за ангажиране на отговорността на държавата за вреди предвид чл.2 ал.1 т.3 ЗОДОВ - тъй като по повдигнато срещу ищеца от орган на Прокуратурата на Република България обвинение в извършване на престъпление впоследствие той е бил признат за невиновен с влязла в сила присъда. От фактическа страна е изяснено, че на 21.01.15 Б.Б. е бил привлечен като обвиняем за извършване на престъпление по чл.134 ал.1 т.2 НК /за това, че като управител на фирма и технически ръководител на строителен обект, поради немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост причинил средна телесна повреда на работещ кофражист/, като след първоначално прекратяване и повторно обвиняване, производството приключило на 25.07.18 с постановяване на решение на ОС Варна за потвърждаване на първоинстанционната оправдателна присъда. Въззивната инстанция е установила, че незаконното обвинение е причинило неимуществени вреди, изразяващи се в търпени негативни психически изживявания и здравословни проблеми. Ищецът е търпял обичайните, характерни за всяка подложена на незаконно наказателно преследване личност, неимуществени вреди – чувствал се неудобно, бил притеснен, нарушено било социалното му общуване в колегиална среда; същевременно в резултат на воденото срещу него дело изпаднал в състояние на реакция с тежък стрес с разстройства на адаптацията – протрахирана депресивна реакция; последната се изразявала в хиподепресивни изживявания и вегетативна симптоматика; преживеният стрес се превърнал в сериозна психотравма с психогенни последици; повдигнатото обвинение и проведеното разследване оказали ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари