Определение №60677/13.12.2021 по дело №383/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60677

  гр. София, 13.12.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на петнадесети ноември през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

  ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

  Мадлена Желева

  при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 383 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Е. Ш. М. и Н. Б. О., чрез законния си представител Е. Ш. М., и двете от [населено място], обл. Стара Загора, срещу решение № 260019/08.10.2020г., постановено по в.гр.д.№ 349/2020г. от Пловдивски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 45/04.02.2020г. по гр.д.№ 57/2019г. на Старозагорски окръжен съд за отхвърляне на исковете по чл.557 КЗ, предявени от Е. Ш. М. за осъждане на Гаранционен фонд да заплати сумата от 145000 лв. и от Н. Б. О. за осъждане на Гаранционен фонд да заплати сумата от 200000 лв., представляващи обезщетения за причинени неимуществени вреди от смъртта на Б. О. А. в резултат на ПТП на 02.06.2016г., ведно с обезщетения за забавено плащане от 02.06.2016г.

  Касаторите поддържат, че решението е неправилно, а допускането на касационното обжалване основават на наличието на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 и ал.2, пр.3 ГПК.

  Ответникът Гаранционен фонд, [населено място], и третото лице – помагач ЗД „Бул Инс“ АД, [населено място], не вземат становище по жалбата.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  Касационната жалба е редовна – подадена е от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че на 02.06.2016г. е загинал Б. О. А. при ПТП, причинено от А. Б. К. при управление на лек автомобил „Опел Вектра“ в условията на независимо съпричиняване със С. М. У.. Пострадалият е пътувал в лек автомобил „Фолксваген“, управляван от С. М. У., който не е имал сключена валидна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, поради което е ангажирана отговорността на Гаранционния фонд. Увредените лица – касатори в настоящото производство, са жената, която е живяла на съпружески начала с починалия – Е. М., и дъщерята на А. – Н. О.. Въззивният съд е определил обезщетения за причинените им неимуществени вреди в размери съответно 55000 лв. и 65000 лв., които ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари