*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Друго

Анотация

Въпрос
Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закритото заседание на тринадесети октомври през две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Емил Марков

ЧЛЕНОВЕ:
Ирина Петрова, Десислава Добрева

при секретаря и с участието на прокурора, като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. № 299 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационната жалба с вх. № 262144 от 6.ХІ.2020 г. на застрахователя „ОЗК-Застраховане“ АД-София /ЕИК[ЕИК]/, подадена чрез неговия процесуален представител по пълномощие от САК против осъдителното решение № 260060 на Пловдивския апелативен съд, ТК, ІІІ-и с-в, от 3.ХІ.2020 г., постановено по т. д. № 432/2020 г., с което е било изцяло потвърдено първоинстанционното решение № 157/18.ІІІ.2020 г. на ОС-Пловдив по т. д. № 398/2019 г.: за осъждането на този застраховател – на основание по чл. 432, ал. 1 КЗ – да заплати на двамата ищци от [населено място] Н. К. и К. П. П. застрахователни обезщетения от по 100 000 лв. (сто хиляди лева) за причинените им неимуществени вреди от смъртта на техния син Д. /на 21 г./ в резултат от процесното ПТП, настъпило на 18.V.2016 г. по вина на застрахования водач на камион А. А. Б. и ведно със законната лихва върху главниците на двете обезщетения, считано от датата 9 юни 2016 г. и до окончателното им изплащане. Ответното по преките искове застрахователно дружество е било осъдено – на основание чл. 86, ал. 1 ЗЗД - да заплати на двамата ищци К. и П. мораторни лихви върху изплатените им доброволно от касатора обезщетения от по 50 000 лв. преди завеждане на делото, а именно в размер на 14 125.32 лв. за първата ищца, както и в размер на 14 083.65 лв. за втория ищец, съответно за периода 9.VІ.2016 г. - 22.ІІІ.2019 г. и за периода от 9.VІ.2016 г. до 19.ІІІ.2019 г.

Оплакванията на касатора „ОЗК-Застраховане“ АД-София /ЕИК[ЕИК]/ са за необоснованост и постановяване на атакуваното осъдително въззивно решение както в нарушение на материалния закон /чл. 52 ЗЗД/, така и при допуснати от състава на Пловдивския апелативен съд съществени нарушения на съдопроизводствените правила /чл. 236, ал. 2 ГПК/. Поради това се претендира отменяването му и постановяване на съдебен акт по съществото на спора от настоящата инстанция, с който всички субективно и обективно съединени осъдителни искове на К. и П. да бъдели отхвърлени в предявените по делото техни размери, респ. „в условията на евентуалност“, същите да бъдели уважени, но „в намален ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари