Определение №60643/24.11.2021 по дело №570/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60643

  [населено място], 24.11.2021 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД,ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо отделение, в закрито заседание на петнадесети ноември, през две хиляди и двадесет и първа година, в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  като разгледа докладваното от съдия Божилова т.д. № 570 / 2021 год. и за да се произнесе съобрази следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационни жалби на всяка от страните против решение № 80/18.09.2020 г. по гр.д.№ 206/2020 г. на Бургаски апелативен съд, както следва :

  Ищците - Й. Б., Х. Б., Н. Б., Х. Н. и Н. Н. обжалват решение № 80/18.09.2020 г. по гр.д.№ 206/2020 г. на Бургаски апелативен съд, в частта му , с която , след частична отмяна и частично потвърждаване на решение № 16 / 27.02.2020 г. по т.д.№ 91/2019 г. на Сливенски окръжен съд, като краен резултат са отхвърлени предявените от ищците против ЗАД „Евроинс „ искове, за разликата между присъдените на първите двама 100 000 лева и до претендираните по 150 000 лева всекиму, за разликата между присъдените на третия 20 000 лева и до претендираните 80 000 лева , както и са отхвърлени изцяло предявените от Х. Н. и Н. Н. искове, всички с правно основание чл.432 ал.1 КЗ – обезщетение за неимуществени вреди, търпими от смъртта на Н. Б. / син на първите двама, брат на третия и внук на последните двама ищци /, настъпила в причинна връзка с ПТП от 21.02.2016 г. , причинено по вина на водача на застрахован при ответното дружество , по задължителна застраховка „Гражданска отговорност „ на автомобилистите, лек автомобил. Оспорват правилността на въззивното решение , като постановено в противоречие с материалния закон : чл.51 ал.2 ЗЗД - досежно приетия твърде завишен процент на съпричиняване на вредоносния резултат от пострадалия / 50 % вместо поддържаното от ищците и съобразено при формиране на претенциите им 30 % съпричиняване / и чл.52 ЗЗД - досежно приетия , изключително занижен размер на обезщетението на първите трима. Оспорват и извода на съда за недоказана материално – правна легитимация на Х. Н. и Н. Н. да претендират обезщетение за неимуществени вреди , причинени от смъртта на внука им , предвид наличието на безспорни доказателства по делото / свидетелски показания / за изключителния характер на съществувалата между тях връзка. Относно приложението на чл. 51 ал.2 ЗЗД касаторите считат, че съдът не е обосновал приноса на пострадалия , спрямо приноса на делинквента и конкретно факта, че макар скоростта на управлявания от починалия автомобил да е позволявала предотвратяване на удара, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари