*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60643

  София, 06.10.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и седми септември през две хиляди двадесет и първата година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № 1537 по описа на четвърто гражданско отделение на ВКС за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба на П. П. Т., с адрес в [населено място], представляван от адв. А. А., против въззивното решение № 1481 от 3 декември 2020 г., постановено по в.гр.д. № 2353/2020 г. по описа на апелативен съд София, с което се потвърждава решение № 1563 от 4 май 2020 г., постановено по гр.д. № 19/2019 г., по описа на окръжен съд Благоевград, в частта му, с която искът на Т. за осъждане на Прокуратурата на Република България да му заплати сумата над 7000 лева до пълния предявен размер от 70000 лева, представляващи претърпени неимуществени вреди в резултат на нарушеното му право като обвиняем на „разумен срок“ на разглеждане и решаване по смисъла на чл. 6, § 1 КЗПЧОС на прокурорска преписка № 11610/2009 г., ДП № 5096/2010 г. по описа на СДВР, с последен номер ДП № 244 ЗМ-24/2016 г. по описа на ОД МВР Благоевград, е отхвърлен като неоснователен.

  В касационната жалба се поддържа, че обжалваното решение страда от всички пороци по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. Според касатора, правилно е приетото от първата инстанция, че периодът на разследване е текъл в продължение на седем години и половина, но неправилно е счетено, че разумната продължителност на разследването е нормално да се допусне за половината от този срок – между различните органи на прокуратурата се е развил спор за подследственост, който не е по вина на касатора, и който е продължил изключително дълго време. Неправилно е определен размерът на дължимото обезщетение, изцяло възприет и от въззивния съд – не са взети предвид: продължителността и тежестта на повдигнатите няколко обвинения и привличането на касатора в качеството му на организатор на организирана престъпна група, броя на деянията и техния вид, неговата възраст и социално положение, данните за личността му, големия интензитет на негативното влияние на наказателното преследване върху общото психологическо състояние и здраве на касатора; не е отчетено, че наказателното преследване е повлияло изключително негативно на бизнеса на касатора и на доверието на хората към него, както и на авторитета му в обществото; процесът се е отразил негативно на здравето на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари