Определение №60635/14.12.2021 по дело №2066/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60635

  14.12.2021 г.

  [населено място]

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на седми декември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цолова т.д.№2066/21г.,за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на И. В. П. против решение №10466/12.07.2021г. по в.гр.д.№1131/20г. на Софийски апелативен съд,с което е потвърдено решение №9/10.01.2020г. по гр.д.№98/19г. на Софийски окръжен съд, с което са отхвърлени изцяло предявените от него срещу ЗК„Лев инс“АД искове по чл.432 ал.1 КЗ за заплащане на обезщетения за неимуществени и имуществени вреди от ПТП,осъществено на 30.11.2017г. в [населено място] в размери съответно 50 000 лв. и 694,26 лв., ведно със законната лихва.

  В касационната си жалба касаторът навежда оплаквания за неправилност,поради нарушение на материалния закон и процесуалните правила,както и за необоснованост на изводите на апелативния съд за недоказаност на механизма и причините за настъпване на пътно-транспортното произшествие, респ. за противоправно поведение на водача на автомобила, с който то е реализирано. Твърди,че в производството пред двете инстанции е проведено пълно и главно доказване, че водачът е допуснал нарушение на ЗДвП,а поведението му е противоправно, тъй като от авто - техническата експертиза е доказано,че ударът с касатора – пешеходец е бил предотвратим. Сочи,че съдът, в нарушение на процесуалните правила , не е обсъдил всички събрани по делото доказателства, в частност – допълнителната авто-техническа експертиза. Доколкото причинените на касатора физически увреждания и последвали затруднения за извършването на обичайните човешки дейности, както и направените във връзка с лечението и възстановяването му разходи също са доказани, същият счита,че исковете му са основателни и подлежат на уважаване в предявените от него размери, в който смисъл е и направеното в касационната жалба искане за отмяна на обжалваното решение и постановяване на друг съдебен акт с позитивно за него съдържание.

  В приложеното към касационната жалба писмено изложение по чл.284 ал.3 т.1 ГПК касаторът поставя два въпроса, които счита,че са от значение за изхода на спора и са разрешени от въззивния съд по обуславящ крайния му извод начин, а именно : 1. Длъжен ли е съдът, съгласно чл.235 ГПК, да обсъди в мотивите на акта си всички възражения и доводи на страните? и 2.Допустимо ли е липсата на вина и противоправност в поведението на причинителя на произшествието да бъде преценявана единствено на част от заключението на САТЕ, а не в съвкупност от събраните по делото писмени ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари