Определение №60610/26.11.2021 по дело №261/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60610

  гр. София, 26.11.2021 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито съдебно заседание на шестнадесети ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева т. дело № 261 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 във връзка с чл. 280, ал. 1 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ищеца М. Ю. Ц. от [населено място] чрез процесуален представител адв. С. К. Н. срещу решение № 12379 от 24.11.2020г. по в. гр. дело № 55/2020г. на Софийски апелативен съд, Гражданско отделение, 1 състав в частта, с която след частична отмяна на решение № 146 от 25.10.2019г. по т. дело № 38/2019г. на Софийски окръжен съд, Търговско отделение, 4 състав е отхвърлен искът по чл. 432, ал. 1 КЗ от М. Ю. Ц. срещу „ЗД „Бул Инс““ АД за разликата над 34 000 лв. до пълния предявен размер 40 000 лв. и М. Ю. Ц. е осъден да заплати на „ЗД „Бул Инс““ АД на основание чл. 78, ал. 3 ГПК сумата 194 лв. - разноски за въззивното производство.

  Касаторът прави оплакване за неправилност на въззивното решение в обжалваната част поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. В изпълнение на императивното изискване на чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК в инкорпорирано в касационната жалба изложение релевира доводи за допускане на касационно обжалване на въззивния съдебен акт на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК, тъй като въззивният съд се е произнесъл по материалноправен въпрос по прилагането на чл. 51, ал. 2 ЗЗД в противоречие с практиката на ВКС, обективирана в ППВС № 17/1963г., т. 7, и който е от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото с оглед уеднаквяване на противоречивата съдебна практика.

  Ответникът „ЗД „Бул Инс““ АД, [населено място] чрез процесуален представител адв. Ал. И. оспорва касационната жалба, поддържа становище за липса на твърдяното основание за допускане на касационно обжалване поради това, че въззивният съд не се е отклонил от задължителните указания в ППВС № 4/1968г. и практиката на ВКС.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като обсъди доводите на страните и провери данните по делото, приема следното:

  Касационната жалба е редовна – подадена е от процесуалнолегитимирана страна в предвидения в чл. 283 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари