Определение №60601/10.11.2021 по дело №364/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60601

  София, 10.11.2021 година

  Върховният касационен съд на Република България,ТК, първо търговско отделение, в закрито заседание на първи ноември две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ:РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  изслуша докладваното от съдията Ел. Чаначева т.дело №364/2021 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на ЕТ „Астер –С- Т. С. И. „, с Ляски, срещу решение № 1500 от 29.10.2020г. по тд.2203/20г. на Софийски апелативен съд, в частите му, с които след отмяна на решение от 31.10.2019г. по т.д. № 122/17г. на Благоевградски окръжен съд по същество са отхвърлени частично предявените от ЕТ „Астер –С- Т. С. И. „, с Ляски,против Община Гоце Делчев искове с правно основание чл.422 ГПК, в частта с която допълнително решение по същото дело е било обезсилено по отношение произнасяне по евентуално предявените искове, както и в частта, с която е осъден ЕТ „Астер –С- Т. С. И. „, с Ляски, да заплати разноски за производството пред първата и втора съдебни инстанции.

  Ответникът по касационната жалба – Община Гоце Делчев не е заявил становище.

  Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение, след като прецени данните по делото приема следното:

  Касационната жалба е постъпила в срока по чл. 283 ГПК.

  С изложението по чл.284,ал.3,т.1 ГПК, касаторът е поддържал, че е налице основание по чл.280,ал.1, т.3 ГПК. Освен това страната е посочила, че счита че в обжалваната част съдът се е произнесъл в противоречие с ТР ОСГТК № 4/14г. и по конкретно с т.11б, с която било указано, че в производството по чл.422 ГПК е допустимо да бъдат приети за съвместно разглеждане друг иск на ищеца –чл.210,ал.1 ГПК, насрещен иск и инцидентен установителен иск. Страната подробно е развила оплакването си за неправилност на решението на състава относно недопустимост на предявените евентуални искове като е обобщила, че приетото е неправилно. Поставени са пет въпроса, а именно – 1/“ В случаите когато първоинсатнционния съд е приел за разглеждане два обективно съединение искове с право основание чл.422 ГПК и чл.79 ЗЗД втория предявен при условията на евентуалност, допустимо ли е въззивната инстанция да обезсили решението на първата инстанция и да прекрати исковото производство по предявените евентуални искове.“2/“ В кой момент и кой по степен съд, следва да извърши преценка за допустимостта на предявените при евентуалност искове…“3/ „Допустимо ли е прилагането на разпоредбата на чл.126 ГПК спрямо предявените при условията на евентуалност осъдителни искове“ 4/“ При частично уважаване на установителния иск, следва ли съдът да се произнесе със съдебния си акт по предявения евентуален осъдителен иск“ и 5/ „Дължима ли е неустойка по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари