Определение №60595/09.11.2021 по дело №712/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60595

  гр. София, 09.11. 2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на първи ноември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. № 712 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на А. П. Ю. срещу решение № 12319 от 16. 11. 2020 г. по в. гр. д. № 1270/2020 г. на Софийски апелативен съд, ГО, първи състав, с което след частична отмяна на решение № 8572 от 16. 12. 2019 г. по гр. д. № 10552/2018 г. на Софийски градски съд, ГО, 21 състав е отхвърлен предявеният от касатора срещу „Дженерали застраховане“ АД иск по чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ за заплащане на сумата от 60 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на неговата сестра А. О. при ПТП на 23. 10. 2015 г., ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на увреждането до окончателното й изплащане, и касаторът е осъден да заплати на „Дженерали застраховане“ АД юрисконсултско възнаграждение в размер на 120 лв. и разноски в размер на 180 лв. за първоинстанционното производство, както и 1300 лв. държавна такса и юрисконсултско възнаграждение за въззивната инстанция.

  В касационната жалба се поддържа, че въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния и процесуалния закон и необоснованост. Касационният жалбоподател излага оплаквания срещу извода на въззивния съд, че между него и починалата му сестра не е била налице трайна и дълбока емоционална връзка. Твърди, че този извод противоречи на събраните по делото доказателства и е необоснован. Сочи, че изключителната връзка между ищеца и починалата, както и причинените му неимуществени вреди от смъртта й, надхвърлящи обичайните, се установявали от събраните по делото гласни доказателства, съгласно които: ищецът е загубил зрението си, като във връзка с това сестра му го е подкрепяла морално и финансово, придружавала го е на лечения в София и го е подпомагала в ежеднението му; след смъртта на сестра си ищецът е изпаднал в депресия и е посещавал психолог. Касаторът прави искане за отмяна на обжалваното решение.

  Допускането на касационно обжалване касаторът основава на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК. В т. 2 от изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК поставя следните обуславящи изхода на делото въпроси, за които твърди, че са от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото: „1. Какви са критериите за изключителност на създадените емоционални ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари