Определение №60594/12.07.2021 по дело №1343/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60594

  София 12.07.2021 г.

  В И М Е Т О НА Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и пети май, две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: МАРИО ПЪРВАНОВ

  Членове: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело № 1343/2021 г.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – БУРГАС“ АД, град Бургас, подадена чрез пълномощника адвокат В. К., срещу решение №107 от 07.12.2020 г. по в. гр. дело №343/2020 год. на Бургаския апелативен съд, с което е потвърдено решение №130 от 07.07.2020 г. по гр. дело № 1918/2018 г. на Бургаския окръжен съд в обжалваната част. С първоинстанционното решение болницата, при участието на „ОЗК Застраховане“ АД , [населено място], като трето лице-помагач на ответника, е осъдена да заплати на И. П. Г., [населено място], сумата от 50 000 лв., от предявените частично 80 000 лв. от общо 200 000 лв., представляващи обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на случайно оставено чуждо тяло /микулич компрес/ в коремната кухина на ищеца при проведена в болницата операция на 11.07.2015 г. от екип в състав доктор Г. З. – оператор и доктор С. А. С. – асистент, ведно със законната лихва от 23.03.2017 г. - датата на откриването на деликта до окончателното им изплащане, ведно с последиците за съдебните разноски.

  Ответникът И. П. Г., чрез пълномощниците си адвокат Н. Д. и адвокат П. С., оспорва касационната жалба и иска присъждане на направените разноски.

  Въззивният съд е приел за установено по делото, че е предявен, на основание чл.49 ЗЗД, вр. чл.45 ЗЗД, иск за неимуществени вреди от непозволено увреждане от И. П. Г., [населено място], против „УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – БУРГАС“ АД, като възложител на работата, при която медицински екип на болницата, при извършена на 11.07.2015 г. операция, поради немарливост забравил микулич компрес в коремната кухина на ищеца, което предизвикало множество усложнения, септичен синдром и наложили се животоспасяващи операции. Заявени са неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания през следващите 1 година и 8 месеца от постоянно неразположение и болки в коремната област, подуване в областта на цикатрикса, ескалирало и довело до престой в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ АД за близо 2 месеца, през което време са извършени 10 животоспасяващи операции, последвала е необходимост от спазване на строг хранителен режим и периодично проследяване на здравословното състояние, водещо до непълноценен живот. Твърденията на ищеца са за лекарска грешка – забравен при операция микулич компрес в пациента. Това не касае нарушение на конкретно нормативно закрепено забранително правило. Недопустимостта, а оттам и противоправността на такова деяние, следва от общоприети в медицинската наука и практика правила, т. е от добрата медицинска практика, според която оставено при оперативна интервенция чуждо тяло от рода на марлен компрес в пациента е недопустимо и вреди на неговото здраве. В този смисъл е без значение за установяване на деликтното деяние обстоятелството доколко екипът, извършил операцията, е спазил съответни писани правила, относно извършваната от тях медицинска дейност. Основен спорен въпрос по фактите в настоящото дело е наличието на предявеното увреждащо деяние – забравяне на микулич компрес в коремната кухина на ищеца при извършена операция от екип на ответната болница. Установено е, че на 11.07.2015 г. И. Г. е опериран по спешност в „УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – БУРГАС“ АД, поради перфорирала язва на пилора и перитонит, като операцията е извършена от д-р Г. З. с асистент д-р С. А. - С. и мед. сестра Й. С., които са в трудови правоотношения с болницата. Същият ден пациентът е опериран повторно от лекаря. На 20.07.2015 г. Г. е изписан в добро общо състояние и е насочен за амболаторно проследяване с препоръчан диетичен режим и 2 контролни

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари