Определение №60592/22.11.2021 по дело №41/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60592

  гр. София, 22.11.2021

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на деветнадесети октомври през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  при участието на секретаря

  като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т.д. № 41 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 от ГПК.

  „Агро био пауър“ ЕООД чрез адв. П. Ч. обжалва с касационна жалба решение № 1481 от 19.10.2020 г. по т.д. 2267/20 г., ТО, 11 състав. С обжалваното решение на въззивния съд е потвърдено решението на първоинстанционния съд, с което е оставено без уважение искането на касатора за възобновяване на производството по несъстоятелност на длъжника „Гаич енд партнерс“ ЕООД (в несъстоятелност), на основание чл. 744, ал. 1, т. 2 от ТЗ.

  В касационната жалба жалбоподателят сочи всички хипотези, предвидени в чл. 281, т. 3 от ГПК – нарушение на процесуалния закон, нарушение на материалния закон и необоснованост. Неправилен бил мотивът на въззивния съд, че имуществото би могло да се счита за „новооткрито“ по смисъла на чл. 744, ал.1, т. 2 от ТЗ, стига обаче да е налично, което не се установявало в процесния случай. Изводът на въззивния съд бил необоснован. Сумата била излязла от патримониума на длъжника в резултат на незаконосъобразните действия на публичния изпълнител и нарушаването на императивни норми на закона. От публичния изпълнител било допуснато нарушение на чл. 193, ал. 4 от ДОПК. Той е трябвало, след изтичане на 6-месечния срок, да вдигне запора си, да прекрати изпълнителното дело и да предаде запорираната и налична в банковата сметка на длъжника сума от 80 019,17 лв по сметка, за продължаване на производството по несъстоятелност. Повече от 3 месеца след прекратяване на производството по несъстоятелност, а именно през м. февруари 2020 г., публичният изпълнител неправомерно и в нарушение на чл. 193, ал. 4 от ДПОК бил събрал тази сума от сметката на дружеството-длъжник. Нарушена била императивна правна норма – чл. 193, ал. 4 от ДОПК.

  Моли да се отмени решението на въззивния съд и вместо него да се постанови друго, с което се възобнови производството по несъстоятелност.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 от ГПК поставя следния правен въпрос: имат ли значение причините, поради които имуществото на длъжника вече не се намира в патримониума му, дори и ако тази липса е обусловена от нарушаване на закона и от незаконосъобразните действия на друг държавен орган, не е ли това основание за възобновяване на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари