Определение №60592/09.11.2021 по дело №1991/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60592

  гр. София, 09.11.2021 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на първо търговско отделение в закрито заседание в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ МАРКОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ПЕТРОВА

  ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Добрева т. д. № 1991 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Национална агенция за приходите /НАП/ срещу решение № 27/27.05.2021 г. по в. т. д. № 456/2020 г. на Апелативен съд Варна, с което е отменено решение № 36/24.07.2020 г. по т. д. № 23/2020 г. на Окръжен съд Търговище и е отхвърлена молбата на жалбоподателя за откриване производство по несъстоятелност на „Термоинвест“ ООД.

  В подадената касационна жалба се излагат твърдения, че са налице отменителни основания по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК се преповтарят оплакванията, изложени в касационната жалба, които са фокусирани върху неправилното приложение на чл. 621а, ал. 1, т. 2 ТЗ и липсата на преклузии за навеждане на нови факти и обстоятелства, както и за събиране на доказателства в производството по несъстоятелност, предвид засиленото служебно начало. Сочи се, че въззивното решение е постановено в противоречие с казуална практика на ВКС по смисъла на чл. 280, ал. 1, т. 1, предл. II ГПК.

  От касатора е формулирано искане за достъп до касационен контрол и отмяна на постановеното въззивно решение като делото бъде върнато на Апелативен съд Варна за разглеждане от друг състав и допускане на заявените от НАП доказателствени искания.

  От ответника по касация „Термоинвест“ ООД е подаден отговор на касационната жалба, с който се оспорва нейната основателност. Заявява се становище за липса на законовите предпоставки въззивното решение да бъде допуснато до касационен контрол, тъй като от касатора липсва изведен материалноправен или процесуалноправен въпрос по смисъла на ТР № 1/19.02.2010 г. по т. д. № 1/2009 г. на ОСГТК на ВКС. Претендира се присъждане на разноски.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на първо търговско отделение, като взе в предвид изложените доводи и провери данните по делото, намира следното :

  Касационната жалба е подадена от легитимирана да обжалва страна в преклузивния срок по чл. 283 ГПК срещу подлежащ на касационно обжалване акт, поради което същата се явява процесуално допустима.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд e приел, че правото на НАП да заяви искане за откриване на производство по несъстоятелност въз основа на неизпълнено частно държавно вземане е процесуално и намира своето основание в чл. 608 ТЗ. Преценил е за допустимо оспорването от ответника на активната легитимация на молителя, т. е. дали в полза на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари