Определение №60591/22.11.2021 по дело №289/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60591

  София, 22.11.2021 година

  Върховен касационен съд на Република България, Търговска колегия, в закрито заседание на двадесет и седми октомври две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ:

  БОНКА ЙОНКОВА

  ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Камелия Ефремова т. д. № 289/2021 г.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Строителен и технически флот“ АД, [населено място] срещу решение № 260081 от 06.11.2020 г. по в. т. д. № 295/2020 г. на Варненски апелативен съд в частта, с която, след частична отмяна и частично потвърждаване на постановеното от Варненски окръжен съд решение № 124 от 10.02.20220 г. по т. д. № 1149/2019 г., са уважени предявените от Ф. К. Ч. искове с правно основание чл. 74, ал. 1 ТЗ за отмяна решенията на Общото събрание на акционерите на „Строителен и технически флот“ АД от 27.06.2019 г. по т. 5, т. 8 и т. 9 от дневния ред, съответно: по т. 5 – за освобождаване от отговорност на членовете на Съвета на директорите на дружеството за дейността им през 2018 г.; по т. 8 – за отхвърляне на предложението за приемане на решение за предявяване на иск за реализиране отговорността на члена на СД И. П. Д. за причиняване на вреди на дружеството на основание чл. 240, ал. 2 ТЗ и за овластяване на акционера Ф. К. Ч. да предяви иск от името и за сметка на дружеството; и по т. 9 – за отхвърляне на предложението за приемане на решение за предявяване на иск за реализиране отговорността на члена на СД С. Я. С. за причиняване на вреди на дружеството на основание чл. 240, ал. 2 ТЗ и за овластяване на акционера Ф. К. Ч. да предяви иск от името и за сметка на дружеството.

  Касаторът поддържа, че в обжалваната му част въззивното решение е неправилно. Изразява несъгласие с извода за незаконосъобразност на посочените три решения, взети на процесното Общо събрание на акционерите, като счита, че същият е резултат от недопустимото разширително тълкуване на разпоредбата на чл. 229, т. 2 ТЗ и прилагането й включително към случаите, когато членът на Съвета на директорите е същевременно и акционер. В касационната жалба са развити подробни оплаквания и във връзка с приетото от решаващия състав, че решението на ОСА за освобождаване на членовете на СД от отговорност погасява материалното право на дружеството да търси от тях обезщетение за вреди по реда на чл. 240, ал. 2 вр. чл. 240а ТЗ, както и за това, че решението за освобождаване на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари