Определение №60585/08.07.2021 по дело №359/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60585

  София 08.07.2021 г.

  В И М Е Т О НА Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на шести април, две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: МАРИО ПЪРВАНОВ

  Членове: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело № 359/2021 г.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Столична община, подадена от пълномощника и юрисконсулт К. Г., срещу решение №11833 от 10.08.2020 г. по гр. дело №745/2020 г. на Софийския апелативен съд, с което е потвърдено решение №7274/28.10.2019 г. по гр. д. № 155/2018 г. на Софийския градски съд в частта, с която Столична община е осъдена да заплати на Ц. Х. Ц., [населено място], на основание чл.49 ЗЗД 25 000 лв. – обезщетение за неимуществени вреди и 1818 лв. - обезщетение за имуществени вреди.

  Ц. Х. Ц. е починал на 09.09.2020 год., след постановяване на въззивното решение и с определение от 03.12.2020 г. по гр. дело №745/2020 г. на Софийския апелативен съд е прекратено производството по делото по отношение на него и са конституирани като ищци по делото наследниците му Р. П. Ц., Х. Ц. Ц. и Д. Ц. Ц..

  Ответниците по жалбата Р. П. Ц., Х. Ц. Ц. и Д. Ц. Ц. , тримата от [населено място], чрез процесуалния си представител адвокат С. М., оспорват жалбата.

  Въззивният съд е приел, че се претендира заплащането на обезщетение за неимуществени вреди, съставляващи увреждане на телесното здраве, които са причинени от падане вследствие на необезопасена неравност на тротоар, който попада в чертите на [населено място]. Отговорността на ответника е по чл.49, ал.1 ЗЗД, тъй като вредата не е настъпила от вътрешните свойства на вещта, а вследствие на виновното и противоправно поведение на лица, което са имали задължението да поддържат този участък от пътя.

  За да бъде ангажирана отговорността на прекия причинител по общия състав на непозволено увреждане, е необходимо да се установи настъпването на вреда. В случая е безспорно, че вследствие на инцидента на ищеца са били причинени травматични увреждания, от които е претърпял интензивни болки.

  Поведението на ответника е противоправно, тъй като същият е нарушил разпоредбата на чл.30, ал.4 ЗП, която предвижда, че „изграждането, ремонтът и поддържането на подземните съоръжения, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване по републиканските пътища в границите на урбанизираните територии се организират от съответната община.При неизпълнение на това задължение от съответните служители, респ. третите лица, на които е била възложена тази дейност общината отговаря по реда на безвиновната гаранционно обезпечителна отговорност по чл. 49 ЗЗД. Състоянието и поддръжката на тротоарите и платната за движение като част от транспортната инфраструктура следва да е такова, че да осигурява спокойното и безпрепятствено използване от пешеходците. В процесния случай тротоара на [улица]е бил с разбити плочки, което е причината ищецът да загуби равновесие и да получи травматично увреждане.Горното означава, че са налице формалните предпоставки за ангажиране отговорността на ответника. От заключението по допуснатата по делото СМЕ се установява, че вследствие на инцидента ищецът е получил следните увреждания : „фрактура на лява бедрена кост, причинило на пострадалият трайно затруднение на движенията на ляв долен крайник за срок по-дълъг от 30 дни.Проведена е оперативна интервенция с поставяне на метални импланти, след което е било предписано обездвижване за период от около шест месеца, за да не се натоварва крайника.В този период пострадалият се е нуждаел от чужда помощ, било е наложително използването на помощни средства-проходилка, която се ползва и към настоящия момент.Възстановителният период при ищеца не е приключил и прогнозата е неблагоприятна, с оглед възрастта и съпътстващите заболявания, включително установеното усложнение от обездвижването - постфлебитен синдром.

  Ето защо следва да му се присъди обезщетение за неимуществени вреди в размер на 25 000 лв.

  Налице е причинна връзка между разходите за лечение и процесния инцидент, което

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари