Определение №60579/02.11.2021 по дело №2431/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  7

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60579

  гр. София, 02.11.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на двадесет и седми септември през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

  ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

  Мадлена Желева

  при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева т.д. № 2431 по описа за 2020г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на П. Д. Д. от [населено място], обл.Бургас, срещу решение № 533/12.10.2020 г., постановено по в.гр.д. № 274/2020 г. по описа на Бургаски апелативен съд, с което след частична отмяна и частично потвърждаване на решение № 47/20.02.2020 г. по т.д. № 426/2019 г. на Бургаски окръжен съд е отхвърлен изцяло предявеният от касатора против „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД иск по чл.432, ал.1 КЗ за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от смъртта на баба му М. Ж. С., настъпила при ПТП на 12.06.2018 г., ведно със законната лихва, считано от 09.07.2019 г. до окончателното изплащане на сумата.

  Касаторът поддържа, че въззивното решение е неправилно, а допускането на касационно обжалване основава на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 и ал.2, пр.3 ГПК.

  Ответникът „ДЗИ – Общо застраховане“ ЕАД, [населено място], оспорва касационната жалба. Претендира разноски.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  Касационната жалба е редовна – подадена е от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел за безспорно, че смъртта на М. Ж. С. – баба на ищеца, е причинена виновно и противоправно от водач на МПС, срещу когото е постановена влязла в сила присъда от 20.03.2019 г. по нохд № 72/2019 г. на Бургаски окръжен съд, както и че към датата на ПТП водачът е имал сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ с ответника. При извършването на преценката за предпоставките за присъждане на обезщетение решаващият състав е изходил от разясненията на Тълкувателно решение № 1/21.06.2018 г. по тълк.д. № 1/2016 г. на ОСНГТК на ВКС, като е изтъкнал, че обезщетение се присъжда при доказани особено близка връзка с починалия и действително претърпени от смъртта му вреди. На база събраните по делото гласни доказателства апелативният съд е приел за недоказани от ищеца твърденията, че в детството му майчината грижа е осъществявана от починалата; че са налице влошени отношения между него и майка му; че баба му финансово изцяло е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари