*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен с Решение №60323/11.02.2022 по дело №517/2021


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно определяне по размер на обезщетението за неимуществени вреди, с оглед принципа за справедливост и съобразяване с посочените в т.11 от ППВС № 4/23.12.1968 г критерии.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети май през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН ЦОНЕВ, ЛЮБКА АНДОНОВА

като разгледа, докладваното от съдия Любка Андонова гр. дело № 517 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на С. С. Х., подадена чрез процесуалния му представител адв.И. В. от САК срещу решение № 11692 от 24.7.2020 г, постановено по 585/2020 г на САС, ГК, седми състав, с което е отменено решение № 3332 от 15.5.2017г по гр.дело № 9054/2015 г на Софийски градски съд, в частта, с която предявеният от С. С. Х. срещу Прокуратурата на РБ иск с правно основание чл.2 ал.1 т.3 от ЗОДОВ за присъждане на неимуществени вреди от незаконно обвинение е уважен за сумата 6 000 лв и вместо него е постановено друго, с което искът е отхвърлен за разликата над сумата 5 000 лв до сумата 6000 лв, както и в частта, с която въззивното решение е потвърдено, като предявеният иск по чл.2 ал.1 т.3 от ЗОДОВ е отхвърлен като неоснователен до пълния предявен размер от 70 000 лв.

В касационната жалба се подържа, че въззивното решение е неправилно и незаконосъобразно, постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон.

Ответникът по касационната жалба Прокуратурата на РБ не взема становище по касационната жалба.

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима.

Мотиви

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, намира следното :

Предявеният иск е с правно основание чл.2 ал.1 т.3 от ЗОДОВ.С обжалваното въззивно решение е прието, че обезщетение в размер на 5 000 лв ще репарира по справедлив начин претърпените от Х. неимуществени вреди във връзка с незаконно повдигнатото и подържано срещу него обвинение по чл.116 ал.1 т.7 вр.чл.115 вр.чл.20 ал.2 НК в това, че на 14.7.2003 г в съучастие със съпругата си, с користна цел умишлено са умъртвили лицето А. К..Прието е, че наказателното производство е продължило 5 години и 2 месеца, наложената мярка за неотклонение е била „парична гаранция“, обвинението е повдигнато само за 1 престъпление, наказателното производство не ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  1. Кой е правният въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение, при преценка за допускане на касационно обжалване? Длъжен ли е касаторът да изложи ясна и точна формулировка на правния въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение или…
 • Постановление на Пленума на Върховния съд на РБ
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За обобщаване на практиката по определяне на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди от непозволено увреждане.

Цитирано в

 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Относно определяне по размер на обезщетението за неимуществени вреди, с оглед принципа за справедливост и съобразяване с посочените в т.11 от ППВС № 4/23.12.1968 г критерии.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари