Определение №60576/29.10.2021 по дело №1129/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60576

  гр. София, 29.10.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на двадесет и седми септември през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

  ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

  Мадлена Желева

  при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 1129 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „В. 18“ ЕООД /н./, гр. Плевен, срещу решение № 208/08.12.2020г., постановено по в.т.д.№ 232/2020г. от Великотърновски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 80/22.06.2020г. по т.д.№ 95/2019г. на Плевенски окръжен съд за обявяване на основание чл.710 ТЗ в несъстоятелност на „В. 18“ ЕООД. С решението е постановено прекратяване на дейността на предприятието, наложена е обща възбрана и общ запор върху имуществото, прекратени са правомощията на органите на дружеството, то е лишено от правото да управлява и да се разпорежда с имуществото си и е постановено започване на осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността.

  Касаторът поддържа, че решението е неправилно поради нарушение на материалния закон и необоснованост, а допускането на касационното обжалване основава на наличието на предпоставките по чл.280, ал.1, т.3 ГПК.

  Ответникът „Банка ДСК“ АД, гр. София, не взема становище по жалбата.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  Касационната жалба е редовна – подадена е от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че едномесечният срок по чл.698, ал.1 ТЗ за представяне на план за оздравяване на предприятието на длъжника, считано от датата на обявяване на определението на съда по несъстоятелността за одобряване на списъка по чл.688, ал.1 ТЗ, е изтекъл. Определението за одобряване на списъка на приетите вземания по чл.686 ТЗ е обявено в търговския регистър на 14.08.2019г., а определението за одобряване на списъка на допълнително приетите вземания е обявено на 04.10.2019г. Срокът по чл.698, ал.1 ТЗ е започнал да тече на 04.10.2019г., изтекъл е на 04.11.2019г. и в този срок длъжникът не е представил план за оздравяване на предприятието, поради което са налице основанията по чл.710 ТЗ за постановяване на решение по чл.711 и сл. ТЗ. Решаващият състав е отговорил на оплакванията във въззивната жалба, че причините за непредставляване на оздравителен план са ирелевантни, доколкото развитието на производството по несъстоятелност и етапите, през които минава то, са строго регламентирани в закона – като срокове, последователност ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари