Определение №60575/29.10.2021 по дело №300/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60575

  София, 29.10.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закритото заседание на двадесети октомври през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Марков

  ЧЛЕНОВЕ: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  при секретаря ………………………………..……. и с участието на прокурора ………………………….., като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. № 300 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба с вх. № 78187 от 22.ХІІ.2020 г. на Н. М. Д. от София, подадена чрез нейния процесуален представител по пълномощие от САК против онази част от решение № 12389 на Софийския апелативен съд, ГК, 8-и с-в, от 25.ХІ.2020 г., постановено по гр. дело № 749/2020 г., с която е бил отхвърлен нейния пряк осъдителен иск с правно основание по чл. 432, ал. 1 КЗ, воден срещу ответното застрахователно дружество „Бул Инс” АД-София /ЕИК[ЕИК]/ за разликата над присъденото й от застрахователно обезщетение от 14 000 лв. за неимуществени вреди от процесното ПТП, настъпило на 27.ХІ.2016 г., и до размер на 20 000 лв., ведно със законната лихва върху тази разлика от 6 000 лв., считано от датата 8 март 2018 г.

  Оплакванията на касаторката Д. са за необоснованост и постановяване на въззивното решение в атакуваната негова отхвърлителна част както в нарушение на материалния закон /чл. 52 ЗЗД/, така и при допуснати от състава на САС съществени нарушения на съдопроизводствените правила, отнасящи се до задължението му да обсъди всички доказателства от значение за определяне на обезщетението за неимуществени вреди. Поради това тя претендира частичното отменяване на въззивното решение и постановяване на съдебен акт по съществото на спора от настоящата инстанция, с който прекият й иск с правно основание по чл. 432, ал. 1 КЗ, предявен срещу ответното „Бул Инс” АД-София за присъждане по справедливост на дължимо застрахователно обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди в резултат от процесното ПТП, настъпило на 27.ХІ.2016 г., да бъдел уважен в размер на сумата от 20 000 лв. (двадесет хиляди лева), вкл. ведно със законната лихва върху тази главница, считано от 8 март 2018 г. и до окончателното й изплащане.

  В изложение по чл. 284, ал. 3 ГПК към касационната жалба подателката й обосновава приложно поле на касационния контрол единствено с наличието на допълнителната предпоставка по т. 1 на чл. 280, ал. 1 ГПК, изтъквайки, че с атакуваната отхвърлителна част от решението си САС се е произнесъл в противоречие със задължителната практика на ВКС, обективирана в постановката по т. 11 на ППВС № 4/23.ХІІ.1968 г., „по материалноправни въпроси от значение за изхода на делото“, но без ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари