Определение №60574/29.10.2021 по дело №142/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60574

  София, 29.10.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закритото съдебно заседание на шести октомври през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Марков

  ЧЛЕНОВЕ: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  при секретаря ………………………..……………..……. и с участието на прокурора…..………………………….……….., като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. № 142 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по съвместната касационна жалба (с вх. № 77333 от 30.ХІ.2020 г.) на Г. Н. Г. и малолетните В. Н. Г., М. Н. Г. и С. Н. Г. – последните трима действащи чрез своя баща и законен представител Н. Г. Н., всички от [населено място], [община], подадена чрез общия техен процесуален представител по пълномощие от САК против решение № 11776 на Софийския апелативен съд, ГК, 1-и с-в, от 4.VІІІ.2020 г., постановено по гр. дело № 5300/2019 г., с което е било отменено първоинстанционното осъдително решение № 112/26.VІ.2019 г. на ОС-Враца по т. д. № 139/2018 г. и отхвърлени преките им искове с правно основание по чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./, във вр. чл. 86, ал. 1 ЗЗД, предявени срещу ответното ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД-София /ЕИК[ЕИК]/ за присъждане на обезщетения от по 40 000 лв. за всеки един от тях за понесени неимуществени вреди от смъртта на баба им В. Л. Р., б. ж. на [населено място], настъпила в резултат от процесното ПТП, реализирано на 17.ІV.2014 г., вкл. и претенциите им за присъждане на законна лихва върху претендираните главници на застрахователните обезщетения, считано от датата на вредоносното събитие и до окончателното им изплащане.

  Оплакванията на четиримата касатори са за необоснованост и постановяване на атакуваното въззивно решение както в нарушение на материалния закон, така и при допуснати от състава на САС съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Поради това се претендира отменяването му и постановяване на съдебен акт по съществото на спора от настоящата инстанция, който да е идентичен по смисъл и съдържание с този на първостепенния съд /за частично уважаване на субективно съединените преки искове срещу застрахователя/.

  В изложение по чл. 284, ал. 3 ГПК към съвместната им касационна жалба четиримата нейни податели обосновават приложно поле на касационния контрол освен с твърдението си за очевидна неправилност на атакуваното въззивно решение (основание по чл. 280, ал. 2, предл 3-то ГПК за директен достъп до касационно обжалване), още и с едновременното наличие на всичките три допълнителни предпоставки по т.т. 1-3 на чл. 280, ал. 1 ГПК, изтъквайки, че с този свой акт по съществото на спора съставът на САС се е произнесъл в противоречие със задължителната ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари