Определение №60567/21.10.2021 по дело №2509/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60567

  София, 21.10.2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо търговско отделение, в закрито заседание на четвърди октомври две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  изслуша докладваното от съдията Чаначева т.дело №2509/2020 година.

  Производството е по чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на ЗД „ Кардиф – Животозастраховане, клон България“КЧТ България против решение № 25 от 09.04.2020 г. по т.д. № 16/2020 г. на Бургаски апелативен съд.

  Ответникът по касация – Щ. И. Щ. е на становище че не са налице предпоставките за допускане на въззивното решение до касационно обжалване.

  Ответникът по касационната жалба – „Уникредит Булбанк“ АД не е заявил сатновище.

  Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

  Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.

  С изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, касаторът, чрез пълномощника си- адв. В. К. е разгледал и интерпретирал правните изводи на въззивния съд, като е поставил въпросите –1/ „ Материалноправната легитимация на ищеца по смисъла на фактическия състав на нормата на чл.134 от ЗЗД, правата на застрахования и задължението на кредитора, респективно техния обем от какво произтичат и какъв е редът за тяхното упражняване, предвид липсата на изрична регламентация в чл.199а от КЗ / отм/. 2/ „ Предвид липсата на изрична регламентация в нормата на чл.199а, ал.2 КЗ / отм./на правата на застрахования респ. на неговите наследници… приложими ли са общите разпоредби на ЗЗД за добросъвестно упражняване на правата визирани в чл.21,ал.2, чл.23 и чл.83,ал.2 от ЗЗД при преценка от съдилищата на материалноправната легитимация… на ицеща по иска по чл.134 ЗЗД във вр. чл.199яа, ал.2 от ЗЗД“, 3/Какъв е целеният от нормата на чл.134 от ЗЗД и страните … баланс между насрещните права на банката да се удовлетвори за вземанията при учредени по договор за ипотечен кредит алтернативно обезпечения … „ 4 / „ Има ли право банката да се удовлетвори по своя преценка алтернативно по всяко едно от обезпеченията по договора за кредит…“, 5/“ Нормата на чл.199а от КЗ урежда ли задължение на банката да приспадне застрахователното обезщетение от дължимата по кредита сума“. И 6/ „ В случай на настъпило застрахователно събитие „Смърт“ на застрахованото лице, материалноправната легитимация наследниците на застрахованото лице – ищци по предявения иск по чл.134 от ЗЗД вр. чл.199а от КЗ / отм./ предпоставя ли наличие на правен интерес на банката да предяви претенция към застрахователя.“ Страната е заявила общо, че така поставените въпроси съставляват основания за допускане на касационно обжалване по „ чл.280,ал.1, т.1 предл.2 ГПК, чл.280, ал.1,т.3 ГПК/ ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари