Определение №60559/20.10.2021 по дело №225/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60559

  София, 20.10. 2021 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание на шести октомври през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  Председател: Емил Марков

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова т.д. № 225 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на ответника „Застрахователна компания Лев Инс“АД срещу решение № 172 от 26.08.2020г. по в.гр.д.№ 228/2020г. на АС Велико Търново в частта за отмяна на решението по т.д.№ 88/2019г. на Великотърновския ОС и присъждане на обезщетение от още 100 000лв., на основание чл.432,ал.1 КЗ, за причинени на ищцата С. В. М. неимуществени вреди от смъртта на сина й Д. Г. Д., настъпила в резултат на пътно произшествие от 13.10.2017г. Решението в частта за уважаването на иска до размер на 100 000лв. е влязло в сила.

  Касаторът се позовава на отменителните основания по чл.281,т.3, предложение първо и трето ГПК. Счита, че решението е постановено в нарушение на материалния закон - чл.52 ЗЗД при несъобразяване на критериите за определяне на справедливо по размер обезщетение. Поддържа, че то е прекомерно завишено по размер. Възразява, че въззивният акт е необоснован, тъй като отсъстват обективни данни, които да обусловят присъждане на по-високо обезщетение от въззивната инстанция. Искането е за отмяна на решението в обжалваната част и отхвърляне на иска за разликата над 100 000лв.

  В изложението по чл.284,ал.3,т.1 ГПК се иска допускане на обжалването „по чл.280,ал.1,т.3 ГПК“ по въпросите:

  1/Съобразен ли е размерът на присъденото застрахователно обезщетение с вида и характера на претърпените болки и страдания, продължителността и интензивността им, възрастта на ищцата към датата на пътното произшествие, препястването на нормалния й живот, икономическите условия в страната към датата на транспортния инцидент и по какъв начин тези критерии се съотнасят към размера на определеното от съда застрахователно обезщетение.

  2/Как съдът установява дали размера на определеното застрахователно обезщетение е достатъчен да компенсира пострадалия за претърпените от него неимуществени вреди вследствие смъртта на близко на пострадалия лице;

  3/Какви са критериите за определяне на периода от време, който да бъде съобразен при определяне на размера на застрахователното обезщетение за имуществени вреди при смърт на близък.

  Касаторът счита, че въззивното решение е очевидно неправилно – постановено при допуснати нарушения на материалния закон и необосновано.

  В писмен отговор ищцата оспорва наличието на предпоставките за допускане на обжалването и основателността на касационната жалба.

  За да се произнесе, съставът на ВКС съобрази следното:

  Въззивната инстанция е била сезирана с жалба на ищцата срещу първоинстанционното решение в частта за отхвърляне на иска ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари