Определение №60558/12.07.2021 по дело №1308/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60558

  София, 12.07.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на седми юни през две хиляди двадесет и първата година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

  ДЕСИСЛАВА ПОПКОЛЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Фурнаджиева гр.д. № 1308 по описа на четвърто гражданско отделение на ВКС за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба на С. Я. Ц., с адрес в [населено място], представлявана от адв. Ц. С., против въззивното решение № 261747 от 11 декември 2020 г., постановено по в.гр.д. № 14061/2019 г. по описа на Софийския градски съд, в частта му, с която се потвърждава решение № 126233 от 28 май 2019 г., постановено по гр.д. № 3138/2018 г. по описа на районния съд в [населено място], в частта му, с която са отхвърлени предявените от Ц. срещу Г. С. Я. иск по чл. 59 ЗЗД за заплащане на сумата от 12000 лева, представляваща направените от Ц. разходи за издръжка и гледане на брат й – С. Я. З., в периода 01.01.2013 г.-01.01.2018 г., и иск за заплащане на сумата от 250 лева разходи за погребението на брат й.

  В касационната жалба се сочи, че обжалваното решение е неправилно като постановено в нарушение на материалния закон, при съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Братът на касаторката е бил с тежък паркинсон и през ден тя го карала до болницата с кола, а ответникът е бил длъжен да се грижи за баща си и майка си, както е обичайно, поради което починалият е прехвърлил апартамента си на него; вместо това съдът приел претенцията за неоснователна, защото починалият е имал голяма пенсия и влогове, от които е допълвана нуждата си от средства за издръжка. Подчертано е, че касаторката е вдовица и изцяло е посветила времето си на своя брат и съпругата му И. Н. З.. Според свидетелските показания касаторката е гледала и се е грижела за брат си и снаха си до нейната смърт, като разходите на касаторката са били и за брат й и за снаха й, тя ги е погребала и двамата, обслужвала ги е изцяло, ежедневно е пазарувала със свои средства, купувала е лекарства, водила ги е по болница, по поликлиника, готвила им е и е вършила всичко в дома; след смъртта му спестяванията са отишли при ответника, защото е законно. Макар да е вярно, че съдът е признал и присъдил разноски по погребението, съгласно християнската традиция разходи се правят за третия, деветия, двадесетия и четиридесетия ден, което съдът не е приел. Заявеното, че починалият е имал достатъчно средства и влогове, е голословно, а и съпругата му през процесния период е била жива, но е била възрастна, болна, и касторката е обслужвала и нея до смъртта й. Претенцията е за съответната месечна сума, която е била за пазаруване на продукти за храна, за пране и пътуване до болницата и поликлиниката. Ответникът не е положил елементарни грижи за своя баща и майка, което е необичайно. Решението е явно несправедливо с оглед доказателствата и е необосновано – правните изводи и доказателствата си противоречат. Ответникът не е знаел кога е починал баща му, което е позорно обстоятелство. В изложение на основанията за допускане на касационното обжалване се твърди, че мотивите на съда са несправедливи, съдът не е обсъдил задълбочено доказателствата и е достигнал до неправилни изводи и диспозитив; за касаторката са останали разходите, а за ответника – наследството, в т.ч. и влоговете. Доказателствата не са обсъдени безпристрастно.

  Ответникът Г. С. Я., с адрес в [населено място], представляван от адв. Н. И., в отговор на касационната жалба излага съображения за правилността на обжалваното решение.

  Въззивният съд съобразява, че касаторката и ответникът са в родствени отношения – тя е сестра на починалия на 01.01.2018 г. баща на

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари