Определение №60556/11.11.2021 по дело №2052/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60556

  [населено място]

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на девети ноември през две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цолова т.д.№2052/21г.,за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Р. Б. М. срещу решение №10173/23.02.2021г. по в.гр.д.№1013/20г. по описа на Софийски апелативен съд в частта, с която е потвърдено решение №7/09.01.2020г. по т.д.№199/19г. по описа на Софийски окръжен съд в частта, с която са отхвърлени предявените от него искове за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от допълнително влошено здравословно състояние, вследствие на ПТП, възникнало на 16.07.2011г., както следва: за сумата 40 000 лв. – застрахователно обезщетение за ексцеса, изразяващ се в незараснало счупване /псевдоартроза/ на лява мишница, довело до извършване на оперативна интервенция; за сумата 80 000 лв. – застрахователно обезщетение за ексцес, изразяващ се в тотална смяна на тазобедрена става и поставяне на ендопротеза с оперативна интервенция; за сумата 70 000 лв. – застрахователно обезщетение за ексцес, изразяващ се в отстраняване на ляв бъбрек; за сумата 30 000 лв. – застрахователно обезщетение за ексцес, изразяващ се в затруднено функциониране на десен бъбрек и извършена ендоскопска литотрипсия; за сумата 50 000 лв. – застрахователно обезщетение за ексцес, изразяващ се в настъпили дегенаривни промени – ставна и дискова болест на лумбо-сакралния отдел на гръбначния стълб.

  В касационната жалба се навеждат оплаквания за неправилност на въззивния съдебен акт в обжалваната му част, поради материалната му незаконосъобразност и необоснованост. Касаторът счита, че всяко едно от последващите, претендирани за обезщетяване, усложнения е установено при условията на пълно и главно доказване, но при определяне на размерите на присъдените за тях обезщетения въззивният съд не е съобразил тежестта, характера и продължителността на търпените от него болки и страдания. В тази връзка определя като игнорирани от съда обстоятелствата продължителност на болките и страданията, проявлението им и в бъдещ период, значителната им тежест, с оглед възрастта му, нарушеното му качество на живот в личен и в социален план, прекъснатата възможност за личното му /с оглед създаване на семейство/ и професионално развитие, влошеното му емоционално състояние, силно намалена двигателна активност, търпени от него социално-битови ограничения, зависимостта му от околните и нуждата от чужда помощ. Претендира се отмяна на решението на въззивната инстанция в обжалваната му част и присъждане на разликите до претендираните от касатора размери на обезщетения.

  В приложено допълнително по указания на съда писмено изложение по чл. 284 ал. 3 т. 1 ГПК касаторът излага виждането си,че апелативният съд се е произнесъл при определяне размерите ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари