Определение №60555/11.11.2021 по дело №2229/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60555

  гр. София, 11.11.2021 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито съдебно заседание на дванадесети октомври през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА Ц.

  изслуша докладваното от съдия Анна Баева т.д. № 2229 по описа за 2020г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на А. Ц. М., М. Ц. М., М. Ц. М., Г. А. С. като майка и законен представител на Н. Ц. М. и А. Ц. М., Б. С. З., Н. М. М., действащ със съгласието на своята майка М. М. М., и Ц. М. М., действащ със съгласието на своята майка М. М. М., всички представлявани от адв.Й. Д., срещу решение № 11815 от 06.08.2020г. по в.гр.д. № 786/2020г. на Софийски апелативен съд, Гражданско отделение, 1 състав, с което е потвърдено решение № 34 от 21.11.2019г. по т.д. № 3/2019г. на Видински окръжен съд, Гражданско отделение. С потвърденото първоинстанционно решение са отхвърлени предявените против ЗАД „Алианц България“ АД искове за сумите от по 40 000 лева, претендирани от А. Ц. М., М. Ц. М. и Б. С. З., и за сумите от по 30 000 лева, претендирани от М. Ц. М., А. Ц. М., действащ чрез своята майка и законен представител Г. А. С., Н. Ц. М., действаща чрез своята майка и законен представител Г. А. С., Н. М. М., действащ със съгласието на своята майка М. М. М., и Ц. М. М., действащ със съгласието на своята майка М. М. М., които суми представляват обезщетения за претърпени неимуществени вреди от смъртта на тяхната баба Н. М. Б., настъпила при ПТП от 14.11.2016г., ведно със законната лихва върху сумите, считано от датата на подаване на исковата молба в съда до окончателното им изплащане.

  Касаторите поддържат, че обжалваното решение е неправилно поради нарушение на материалния и процесуалния закон. Изразяват несъгласие с извода на въззивния съд, че по делото не е установено, че са претърпели болки и страдания, изключителни по своя интензитет и времетраене. Поддържат наличието на пълно и главно доказване относно търпените интензивни неимуществени вреди от смъртта на тяхната баба, както и относно съществувалата трайна и дълбока емоционална връзка с починалата. В изложението си по чл.284, ал.3, т.1 ГПК касаторите правят искане за допускане на касационно обжалване на въззивното решение на основание чл.280, ал.1, т.1 и т.3 и ал.2, предл.3 ГПК, като сочат следните материалноправни въпроси:

  1. В какво се изразява проявлението на изключително дълбоката, трайна и силна емоционална привързаност между починалия и лицето/ лицата, претендиращи ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари