Определение №60547/09.11.2021 по дело №2312/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №60547

  Гр. София, 09.11.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на 06.10.2021 г. в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  Като изслуша докладваното от съдия П. ХОРОЗОВА

  т. д. № 2312/2020 год., за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на процесуалния пълномощник на ЗК ЛЕВ ИНС АД против решение № 11903/24.08.2020 г., постановено по в. гр. д. № 4233/2019 г. по описа на Софийския апелативен съд, ГО, 8 състав, в частта относно присъденото на основание чл.432 ал.1 КЗ в полза на Б. Т. М. обезщетение за неимуществени вреди от ПТП на 26.03.2017 г. за разликата над 80 000 лв. до 110 000 лв., след съответна отмяна на решение № 76/20.05.2019 г. по гр. д. № 244/2018 г. по описа на Софийския окръжен съд, ТО, 4 състав.

  В касационната жалба се сочи, че са налице основанията на чл.281 т.3 пр.1 и пр.3 ГПК за отмяна на решението като неправилно в обжалваната му част, с присъждане на разноските за тази инстанция.

  Искането за достъп до касация се основава на хипотезата на чл.280 ал.1 т.3 ГПК по следните въпроси: 1/ Съобразен ли е размерът на присъденото застрахователно обезщетение с вида и характера на получените увреждания, проведеното лечение, продължителността и интензивността на претърпените болки и страдания, възрастта на ищеца към датата на ПТП, препятстването на нормалния живот на пострадалия, прогнозата за възстановяване, икономическите условия в страната към датата на увреждането и по какъв начин тези критерии се съотнасят към размера на определеното от съда застрахователно обезщетение; 2/ Как съдът установява, дали размерът на определеното застрахователно обезщетение е достатъчен да компенсира пострадалия за претърпените от него неимуществени вреди; 3/ Какви са критериите за определяне на периода от време, който да бъде съобразен при определяне размера на застрахователното обезщетение за неимуществени вреди. Твърди се, че отговорите на поставените въпроси имат значение за точното прилагане на материалния закон, както и за развитието на правото, т.к. целят въвеждане на правна яснота по въпроси, по които ВКС не се е произнасял.

  Против касационната жалба в срок е постъпил писмен отговор от процесуалния пълномощник на Б. Т. М. със становище, че жалбата не следва да бъде допускана до касационно разглеждане, евентуално – че е неоснователна. Претендират се разноски по чл.38 ЗАдв.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, второ отделение, като взе предвид доводите на страните във връзка с приложението на чл.280 ал.1 ГПК и материалите по делото, констатира следното:

  Касационната жалба е подадена от легитимирано лице, в срока по чл.283 ГПК, против подлежащ на обжалване въззивен съдебен акт, поради което ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари