Определение №60537/11.10.2021 по дело №2422/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60537

  София, 11.10.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Марков

  ЧЛЕНОВЕ: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  при секретаря ………………………. и с участието на прокурора……..….................…………………, като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. № 2422 по описа за 2020 г., за да се произнесе взе предвид:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба с вх. № 6318 от 20.VІІІ.2020 г. на „Мини Марица-изток“ ЕАД-гр. Раднево, област Стара Загора /ЕИК[ЕИК]/, подадена чрез неговия изп. директор против онези две части от решение № 204 на Пловдивския апелативен съд, ТК, ІІІ-и с-в, от 16.VІІ.2020 г., постановено по т.д. № 720/2019 г., с които:

  1./ Отхвърлен е бил осъдителния иск на търговеца настоящ касатор с правно основание по чл. 92, ал. 1 ЗЗД срещу ответното „Застрахователно дружество „Евроинс“ АД-София /ЕИК[ЕИК]/ за разликата над 30 976.74 лв. и до пълни предявен размер на претенцията от 40 075.74 лв. – поради извършено прихващане между вземането на „Мини Марица-изток“ ЕАД за неустойка, дължима по чл. 6.2 от Договор № МТ-468/6.ХІ.2014 г. в размер на 40 075.74 лв. и насрещното вземане на ответното застрахователно д-во към ищеца в размер на сумата от 9 099 лв., представляваща невъзстановена гаранция за изпълнение, внесена от ответника застраховател съгласно чл. 4.2 от същия договор;

  2./ Отхвърлен е бил осъдителния иск на касатора с правно основание по чл. 92, ал. 1 ЗЗД срещу същия ответник за разликата над 37 035 лв. и до пълния предявен размер на претенцията от 48 289 лв. – поради извършено прихващане на вземането за неустойка по чл. 6.2 от последващ Договор № МТ-469/6.ХІ.2014 г. в размер на 48 289 лева, което ищецът „Мини Марица-изток“ ЕАД има срещу ответника застраховател, с насрещното вземане на последния към ищеца в размер на сумата от 11 254 лева, представляваща невъзстановена гаранция за изпълнение, внесена по чл. 4.2 от същия /втория/ договор.

  Оплакванията на касатора „Мини Марица-изток“ ЕАД са за необоснованост и постановяване на въззивното решение в атакуваните две негови отхвърлителни части както в нарушение на материалния закон, така и при допуснати от състава на Пловдивския апелативен съд съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Поради това се претендира частичното му отменяване и постановяване на съдебен акт по съществото на спора от настоящата инстанция, с който двата обективно кумулативно съединени иска за неустойки, водени срещу ответното застрахователно д-во „Евроинс“ АД-София,2 да бъдели уважени в пълните предявени по делото техни размери, вкл. „ведно със законните последици от това“. Инвокират се доводи, че било налице неизпълнение на двустранните договори от страна на застраховател я и то не само за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари