Определение №60533/08.10.2021 по дело №2393/2020

Спорът е разрешен с Решение №60180/24.01.2022 по дело №2393/2020


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос
Относно определяне на справедлив размер съгласно чл. 52 ЗЗД обезщетение за неимуществени вреди, произтичащи от ПТП.
Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

Върховният касационен съд на Република България, първо търговско отделение, в закрито заседание на двадесет и седми септември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
РОСИЦА БОЖИЛОВА, ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

изслуша докладваното от съдията Чаначева т.дело № 2393/2020 година.

История на спора

Производството е по чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на И. С. М., подадена от пълномощника му – адв. С. Н. против решение №12180 от 26.10.2020 г. по гр.д. № 214/2020 г. на Софийски апелативен съд.

Ответникът по касация –ЗД „Бул Инс“ АД, [населено място] е на становище, че не са налице предпоставките по чл.280, ал.1 ГПК, поради което обжалваното решение не следва да бъде допуснато до касационно обжалване.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение, за да се произнесе взе предвид следното:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК.

С изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК,инкорпорирано в касационната жалба, касаторът, чрез пълномощника си – адв. С. Н., е поддържал основание по чл.280, ал.1 ГПК, т.2 и 3. Тези основания са разгледали в контекста на твърдението за това, че въззивният съд несъобразено с константната практика на ВКС е определил обезщетението за неимуществени вреди, като само формално е подходил към критериите, от които следва да изведе стойностния адекват на вредата. Поддържал е, чрез обсъждане на приложението и критериите по чл.52 ЗЗД, че съдът е вложил различно съдържание в понятието справедливост и по този начин се е отклонил от даденото с т.11 на ППВС № 4/68 г. разбиране и тълкуване на чл.52 ЗЗД, както и от възприетото с редица съдебни актове по приложението на чл.52 ЗЗД.

Касационен въпрос

Касаторът обосновава довод за приложно поле на чл.280, ал.1 ГПК. Поставеният въпрос, може да бъде уточнен като правен въпрос - „ Относно определяне на справедлив размер съгласно чл.52 ЗЗД обезщетение за неимуществени вреди, произтичащи от ПТП”. Този въпрос е релевантен по смисъла на чл.280, ал.1 ГПК, тъй като е свързан пряко с мотивите на състава, изброяващи установеното по спора, което следвало да се вземе предвид без подробно обосноваване на размера, съобразно задължителната за него тълкувателна практика. Следователно, налице е общото основание за допускане на решението до касационно обжалване. Основателни са и доводите за наличие на противоречие между даденото от въззивния съд разрешение по приложението на чл.52 ЗЗД и соченото от страната ППВС №4/68г., според което справедливото обезщетение по смисъла на чл.52 ЗЗД предполага намиране от страна на съда на точния паричен еквивалент на болките страданията, емоционалните, физическите и психически ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в


Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари