Определение №60531/03.11.2021 по дело №343/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 60531

  София, 03.11.2021 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на тринадесети октомври две хиляди двадесет и първа година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Ефремова

  ЧЛЕНОВЕ: Бонка Йонкова

  Евгений Стайков

  изслуша докладваното от съдия Е.Стайков т.д.№343/2021г. и за да се произнесе взе предвид следното :

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на М. Н. Н., Ф. Н. Н. и А. Н. Н. срещу решение №260032 от 14.10.2020г., постановено по в.т.д.№320/2020г. на Пловдивски апелативен съд, ТО, 3 състав, с което е потвърдено решение №672/06.12.2019г. по т.д. №287/2019г. на Пловдивски окръжен съд.

  В касационната жалба се поддържа, че въззивното решение, потвърждаващо решението на Пловдивски ОС, с което са отхвърлени изцяло предявените от М. Н., Ф. Н. и А. Н. искове за осъждането на ЗК „Лев Инс“ АД да заплати на ищците по 50 000лв. на всяка една от тях, представляващо обезщетение за претърпените неимуществени вреди от смъртта на брат им Р. Накво Н., е неправилно поради противоречие с материалния закон, допуснато съществено нарушение на процесуалните правила и необоснованост. Твърди се, че в нарушение на разпоредбата на чл.52 ЗЗД и на разясненията, дадени с ТР №1/21.06.2018г. по тълк.д.№1/2016г. на ОСНГТК на ВКС, съдът неправилно е приел, че ищците не са легитимирани да претендират обезщетение за неимуществени вреди като се излагат доводи, че от доказателствата по делото се установява, че между тях и починалия им брат, е съществувала трайна и дълбока емоционална връзка, обуславящи вреди, сравними по интензитет и продължителност с болките и страданията на най-близките. Сочи се също, че в нарушение на процесуалните правила въззивният съд не е обсъдил всички събрани по делото доказателства в тяхната съвкупност и не е обсъдил всички доводи на страните, което е довело до постановяването на необоснован съдебен акт. Претендира се отмяна на въззивното решение, уважаване на исковете в пълен размер, ведно със законната лихва, считано от 24.08.2015г., както и присъждане на адвокатско възнаграждение по чл.38 ал.2 ЗА

  В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК се поддържа наличието на основанията по чл.280, ал.1 т.1 и т.3 и ал.2, предл.3 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение. Извън твърдението за „очевидна неправилност“ на решението, в изложението са формулирани следните 14 правни въпроса:

  1. „При претенция за обезщетение на неимуществени вреди при смърт на близък, налице ли е изискване да бъде доказано, че между претендиращия обезщетение и починалото лице са съществували отношения, идентични на тези с лицата от най-близкия кръг роднини?“;

  2. „Критерий ли е наличието на връзка, идентична с тази на роднините от най-близкия наследствен кръг - родители, деца, съпруг, за да се приеме, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари